Povijesno društvo Požega imalo niz predavanja i radionica, a šire izdavačku djelatnost

Kroz  2018. godinu Povijesno društvo Požega obogatilo je kulturnu scenu ovog kraja nizom predavanja, radionica, predstavljanja knjiga, javnih rasprava, stručnih ekskurzija i drugih aktivnosti, te uspješnim izdavačkim radom. Ostvarili su dvodnevne projekte za učenike, Zimsku školu arheologije i Ljetnu školu povijesti, te se uključili  u  Festival znanosti.

-Aktivnosti koje su pristupom izazvale najviše pozornosti su predavanje prof. Mihaele Markovac „Turci u hrvatskoj kulturi pamćenja“, zatim u sklopu Zimske škole arheologije prof. dr. sc. Hrvoja Potrebice predavanje „Temeljni pojmovi i metode iskapanja“,  „Podvodna i zračna arheologija“, dr. sc. Jacqueline Balen, „Fotografiranje i crtanje u arheologiji“ , kao i „Arheologija i film“ –ističe prof. Vinko Tadić, predsjednik društva i dodaje da je na Zimskoj školi arheologije prof. Dubravka Sokač Štimac imala predavanje „Biti arheolog – osobno iskustvo“,  Anja Bertol „Kako odabrati lokalitet“ i „Kamo s nalazima“, a  Mirela Pavičić Hein predstavila je Arheološki odjel Gradskog muzeja.

Na Festivalu znanosti organizirali su pet aktivnosti: predavanje i radionicu prof. Julijane Madaj Prpić „Nauči kako učiti“, zatim predavanje i radionicu prof. Vere Ćuže Abramović „Picasso, ‘Gospođice iz Avignona’ – otkriće promatranja likovnoga djela“, a  uspješno je realiziran kviz znanja za osnovce  petih i šestih razreda. Na Festivalu znanosti  Mirela Prskavac održala je predavanje „Važnost otkrića DNK u istraživanju tumora“, a dr. sc. Žarko Španiček „Uloga vodenica i tradicijskih mlinova u gospodarskom i društvenom razvoju Slavonije, Baranje i Srijema“.  Dan povijesti obilježen je predavanjem profesora Zlatka Uzelca „Crkva svetoga Dimitrija (Svetoga Duha) – najstarija požeška crkva“.

Na Ljetnoj školi povijesti Nataša Puljašić imala  je predavanje „Uvod u povijest Staroga Egipta“, a predavanja i radionice održali su profesori Ivana Domanović, Klaudija Gašpar, Eva Grgić, Kristina Rupert i Josip Katić.

-Zapaženo predavanje održao je prof. Zdenko Samaržija  „Kako se kuhalo, kakalo, kupalo i plakalo u srednjovjekovnim samostanima i utvrdama“, u listopadu je predavanje imao dr. sc. Dinko Župan „Biti učenik u Hrvatskoj u dugom 19. stoljeću“, a u studenom su predstavljene knjige Mladena Gajera „Rat u svakodnevici jednoga dječaka“ i „Radne akcije 1947.-1952.“ – nastavlja Tadić. 

Razvili su bogatu izdavačku djelatnost. Objavili su knjigu Mladena Gajera „Rat u svakodnevici jednog dječaka“ u biblioteci Fragmenti prošlosti, koja je druga u toj biblioteci, a uskoro izlaze treća i četvrta. Izašao je drugi broj časopisa Povijesnog društva Požega „Historia possegana novae themae“ kojega su prilozima obogatili  mnogi hrvatski i strani znanstvenici. Na kraju godine je predavanje prof. Zdenka Samaržije „Sakralno graditeljstvo u Slavoniji za vladavine Osmanlija“.

-Članovi društva predanim su radom pokazali privrženost Požegi, Zlatnoj dolini i Slavoniji, te ih predstavljali kao i Hrvatsku u najljepšem svjetlu što ćemo nastaviti razvijajući svijest o vrijednosti kulturne baštine, kritički stav o prošlosti, njegujući kulturu dijaloga i tolerancije- zaključio je predsjednik Povijesnog društva Požega Vinko Tadić i dodao da  cijeneći ljepote našega zavičaja otvorena srca i u dobroj namjeri pružaju ruke svima koji žele raditi.

0 Comment