Potpisani ugovori za dodjelu 14 milijuna kuna bespovratnih sredstava za dječje vrtiće u Pleternici i Kaptolu, Kutjevo još na čekanju!

Svečanosti potpisivanja ugovora o financiranju 113 dječjih vrtića sa 612 milijun kuna koje je s osnivačima vrtića potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić prisustvovao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić te potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Među potpisnicima ugovora iz Požeško-slavonske županije bila je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i načelnik općine Kaptol Mile Pavičić koji su za poticanje demografskih mjere u ruralnim područjima odnosno za dogradnju i izgradnju novog vrtića dobili gotovo sto postotna sredstva za tu namjenu te gradonačelnik grada Lipika Vinko Kasana.

Dobivanje financijskih sredstava još uvijek očekuje grad Kutjevo koji iz nekih razloga nije dobro odradio potrebitu prijavu pa se gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir nije našao zajedno sa svojim kolegama na potpisivanju ugovora za dodjelu 7,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Unatoč zavidnom broju stručnih novouposlenih osoba u gradu Kutjevu, odnosno tvrtki kojoj je osnivač jedinica lokalne samouprave, nije sve odrađeno kako treba. Gradonačelnik Budimir se nada, kako nam je rekao kada su bile objavljene liste onih koji su prošli, da očekuje prihvatljivost njegovog projekta jer nema razloga se ne prođe na natječaju te da su poslali dopunu dokumentacije koja je tražena. Naglasio je gradonačelnik Budimir i kako smatra da je sada stvar samo administracije čemu u prilog ide informacija iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi kako se očekuju pozitivne odluke za još 30-ak korisnika među kojima je pretpostavlja se i grad Kutjevo.

Podsjetimo, o čemu smo već pisali gradu Pleternici se isplaćuje 7,5 milijuna kuna za dogradnju vrtića. Projekt dogradnje vrtića je vrijedna nešto više od devet milijuna kuna za koji gotovo kompletirana sva potrebna dokumentacija kako bi se moglo početi s radovima na dogradnji. Za izvođenje radova na dogradnji proveden je javni natječaj i izabran izvođač radova. Prema riječima pleterničke gradonačelnice Antonije Jozić radovi na dogradnji dječjeg vrtića trebali bi početi početkom godine, ako to dozvole vremenski uvjeti, kako bi sve bilo odrađeno u ugovorenom roku i da liste čekanja za upisanu djecu budu spominjane samo u povijesti.

Općina Kaptol tijekom 2016. i 2017. godine uložila je gotovo 120 tisuća kuna vlastitih sredstava te izradila projektnu dokumentaciju za izgradnju dječjeg vrtića u Kaptolu, na lokaciji neposredno iza zgrade Općine, s ulazom iz Češke ulice. Vrtić je bruto površine nešto malo manje od 500 m² i predviđen je za dvije odgojne skupine sa svim potrebnim prostorijama za rad ovakve ustanove. Proračunska vrijednost projekta oko pet milijuna kuna bez PDV-a. Polovinom siječnja 2017. godine ishodovana je građevinska dozvola tako da nema nikakvih prepreka da se započne s radovima po odabiru izvođača radova i dobivanju bespovratnih sredstava.

Potpisivanjem ugovora i dobivanjem 6,33 milijuna kuna radovi na izgradnji novog dječjeg vrtića u Kaptolu mogu početi. Želja općinskog načelnika Mile Pavičića je da se vrtić izgradi i stavi u funkciju je do Dana općine, do kraja lipnja.

Foto: APPRR

0 Comment