Postavljena „Slavonska oaza lavande“, a učenici nastavljaju s proizvodnjom eteričnih ulja

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA UČENIČKE ZADRUGE „CUCURBITA“ OSNOVNE ŠKOLE DRAGUTINA LERMANA BRESTOVAC

BRESTOVAC – Učenici i članovi Učeničke zadruge „Cucurbita“ iz OŠ Dragutina Lermana Brestovac zaista su aktivni, dobili su već i nekoliko vrijednih nagrada za svoj rad, imali su i najljepši školski vrt u Hrvatskoj, sudjeluju često u raznim projektima, pronalaze na više mjesta i financiranje svojih projekata, zadruga se bavi proizvodnjom i zadrugari su stalno u nekoj akciji. A cijela priča je počela 2011. kada su počeli obnavljati svoj vrt pa se dosjetili da obnove i rad nekadašnje učeničke zadruge koja je djelovala još davne 1958. godine, pa sve do dana Domovinskog rata kada je njen rad zamro. Zadruzi su dali ime „Cucurbita“ latinsko ime za buću, bundevu, koja je nekada bila vrlo cijenjena biljka u prehrani, a danas se ponovno vraća i otkriva ta njena vrijednost.

Tražeći proizvod koji bi bio ujedno i njihov zaštitni znak po imenu, dogovorili su suradnju s OPG-om Grbić koji uzgajaju buću na velikim površinama u cijeloj Slavoniji i njihovom uljarom bućinog ulja. Kako su na svojim poljima uzgajali i lavandu, imali su problema oko destilacije i proizvodnje eteričnih ulja koje su proizvodili uslužno u jednom OPG-u koji je prestao s proizvodnjom pa su se našli u problemu. No domišljati zadrugari, njihova voditeljica Maja Davidović uz pomoć Poduzetničkog centra Pleternica i Marije Šarić smislili su projekt i javili se na natječaj Zaklade Adris. Zahvaljujući tom projektu kupili su destilator za eterična biljna ulja, sada sami mogu proizvoditi eterična ulja iz svih ljekovitih biljaka, a i drugim učeničkim zadrugama već vrše uslugu destilacije eteričnih ulja i hidrolata lavande.

Uz sredstva Zaklade Adris u sufinanciranje projekta uključila se uvijek prisutna općina Brestovac i načelnik Zdravko Mandić pokazujući veliki senzibilitet za rad učenika i njihove zadruge, te Požeško-slavonska županija i župan Alojz Tomašević koji je uvijek spreman pomoći mladim ljudima u rješavanju njihovih ideja i poticati rad.

Kroz projekt Slavonska oaza lavande uredili su u školskom dvorištu, koje je u ovom slučaju jako veliko i puno zelenila, mirisnu oazu s klupama, 400 grmova lavande, te zanimljivom kulisom, već pogađate za fotografiranje i popularne selfie.

– Ovaj kutak je naše odmorište, nezaobilazno mjesto druženja cijele lokalne zajednice a ne samo učenika i škole, te i naših gostiju i slučajnih prolaznika. Od dijela sredstava nabavili smo si za zadrugu i dodatnog poljoprivrednog alata i poljoprivrednih kolica potrebnih za obradu naših poljoprivrednih površina, koje su svake godine sve veće. Zahvaljujem se ovom prilikom i roditeljima koji se uključuju u rad zadruge i pomažu nam kod velikih radova, od oranja, sijanja, žetve, transporta, svega onoga što zadrugari ne mogu napraviti svojim ručicama – istakla je na kraju završne konferencije voditeljica zadruge, glavna pokretačka snaga, prof. biologije Maja Davidović. 

Uz sve sudionike u projektu, završnoj konferenciji nazočila je i Nives Lovrić, direktorica tvrtke i uljare Grbić, koja je pružila priliku vrijednim zadrugarima da budu kooperanti u proizvodnji buće golice, preradi im sve količine bučine koštice i preda extra djevičansko bučino ulje za njihovu daljnju proizvodnju. Evo i ovo je jedan dobar primjer suradnje od učenika i njihove zadruge, lokalne i regionalne zajednice, velikih zaklada i gospodarskih subjekata gdje se učenicima omogućava da nauče kako se privređuje, da ih se već sada uvodi u poduzetničke vode, a najvažnije da shvate da se jedino s radom može uspjeti i od rada živjeti. Odličan projekt koji je edukativan i motivirajući, stvorio jedan lijepi projekt za budućnost, a svi zajedno su izdvojili stotinjak tisuća kuna.

0 Comment