„Poslovni dnevnik“ proglasio Kutjevo enološkom oazom Požeško-slavonske županije

Donoseći prikaz godišnjih sajmova, prezentacija i drugih manifestacija u našoj državi zagrebački „Poslovni dnevnik“ posebno mjesto dao je Kutjevu i tamošnjem Festivalu graševine, koji se održava svake godine početkom lipnja,  tako da su taj grad proglasili svojevrsnom enološkom oazom Požeško-slavonske županije. Evo njihovih stajališta o tomu.

Hrvatski vinari godinama rade na kvaliteti i jačanju vlastitih brendova, stoga ne čudi i da brojni vinski festivali i manifestacije privlače tisuće posjetitelja koji s organizatorima pomažu brendiranju hrvatske kao zemlje vina. Naravno, organizatori festivala diljem zemlje, od Međimurja, Istre pa do Zagreba i Kutjeva ne miruju, već uvode nove koncepte, povećavaju broj izlagača te posjetiteljima nude profesionalne edukacije i eno-gastro doživljaje.

Festival graševine kutjevačku vinsko turističku manifestacija organizira udruga Kutjevački vinari. Interes za festivalom iz godine u godinu raste, a u posjetiteljima nude i edukativne i zabavne sadržaje na Trgu graševine, degustacije do 40 izlagača, uglavnom vinara i proizvođača suhomesnatih proizvoda, medara, proizvođača pekmeza, rukotvorina.

Manifestacija okuplja brojne posjetitelje iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja te dvodnevna događanja posjeti između 3000 – 5000 posjetitelja.

-Cilj nam je brendiranje vinogorja, osobito graševine kao sorte koja na našem vinogorju polučuje izuzetnu kvalitetu. Značaj kutjevačke graševine je nemjerljiv za ovaj kraj, a događanje ovog tipa dodatno utvrđuje značaj koji joj kroz povijest pripada. Zlatno grožđe i baršunasta vinova loza postali su od davnih vremena simbol ovog kraja, a Kutjevo se zasluženo pozicioniralo kao najpoznatija enološka oaza županije –  kaže Ivan Grgić, predsjednik udruge Kutjevački vinari.

Foto: Marko Iličić

0 Comment