Položeni vijenci, zapaljene svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja /FOTOGALERIJA/

POŽEGA – Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja na Trgu 123. brigade kod spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima položeni su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na sve poginule hrvatske vitezove u Domovinskom ratu koji su svoje živote utkali za neovisnu i slobodnu Hrvatsku.

Vijence su položili i svijeće zapalili izaslanstva Požeško-slavonske županije predvođeno županom Alojzom Tomaševićem, grada Požege, predvođeno gradonačelnikom Darkom Puljašićem, požeško-slavonskog HDZ-a, na čelu s prof.dr.sc Željkom Glavićem, te predstavnici vojske, policije, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, i dr.

Prigodnim riječima nazočnima su se obratili predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Kata Ronko, gradonačelnik Požege Darko Puljašić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

-Sjećamo si i prisjećamo vremena kada je Domovina postala realnost, Europa i svi oni u svijetu koji nas nisu htjeli prihvatiti i priznati, morali su shvatiti da Hrvatska postoji. Danas smo čimbenici u Europskoj uniji, a suvremena hrvatska vojska koja je danas zbog znanja, sposobnosti i vrijednosti svojih pripadnika visoko cijenjena i u Europi i u NATO savezu, jamstvo je stabilnosti, mira i sigurnosti. Mi ni onda ni sada nemamo druge domovine već jednu jedinu Hrvatsku. Stoga hvala hrvatskim braniteljima, hvala vama roditeljima, ovo je dan sjećanja, dan ponosa, dan pobjede i hrvatskih branitelja, ali i dan kada svijet gleda prema Hrvatskoj ponosnoj zemlji koja je znala obraniti svoje – rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Požeški gradonačelnik Darko Puljašić rekao je kako puno toga i gotovo sve govore riječi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

-Te nas riječi podsjećaju da ne smijemo zaboraviti slavnu povijest, a posebno ne smijemo zaboraviti majke, očeve, djecu onih koji su bili spremni dati ono najviše, svoj život kako bi mi danas mogli stajati ovdje, uz svoj barjak. Ali, isto tako imamo i obvezu upravo zbog njih stvarati Hrvatsku onakvu kakvu su je oni i mi sanjali – da bude dobra, kvalitetna, da se u njoj može živjeti onako kako su oni zamišljali. Imamo priliku, imamo znanje, ali samo jedinstvom možemo to postići. Naša vojska i policija jamstvo su budućnosti u kojoj više nitko nikada neće napasti domovinu, ali i mi svi ostali moramo biti spremni, spremni nastaviti borbu za boljitak. Moramo svojoj djeci omogućiti da se nikada više ne moraju bojati rata već da svoje snage i sposobnosti usmjere u znanje u bolju budućnost i kvalitetniji život na ovim prostorima, uz trajni osjećaj ponosa i slave zbog onih koji su za to dali živote – istakao je gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

Nakon polaganja vijenaca služeno je svečano euharistijsko slavlje u Katedrali sv. Terezije Avilske kojeg je predvodio generalni vikar Požeške biskupije msgr. Josip Krpeljević.

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

0 Comment