Policija upozorava na opasnosti od nestručne i nepropisne uporabe pirotehnike: Pirotehnička sredstva nisu igračke /VIDEO/

Ministarstvo unutarnjih poslova apelira na roditelje da ne kupuju pirotehnička sredstva djeci i ne daju im da ih koriste sami i bez nadzora. O tome je nešto više na tiskovnoj konferenciji govorila i Nikolina Janković, glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske posebno apelirajući da se ne koristi pirotehnika u blizini škola, bolnicai sličnih ustanova te da se pirotehnička sredstva ne bacaju prema skupinama ljudi i ne koriste u blizini životinja.

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=pYaE7LnkF3E” /]

Djeca mlađa od 14 godina ne smiju koristiti ni pirotehniku prve kategorije, a Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja određena je novčana kazna od 1000 do 3000 kuna za roditelje i skrbnike djece koja upotrijebe pirotehnička sredstva.

Takva pirotehnička sredstva smiju koristiti djeca starija od 14 godina, dok pirotehnička sredstva druge i treće kategorije, koja u sebi imaju veću količinu eksplozivnih tvari, smiju koristiti osobe starije od 18 godina.

Novčane kazne za nepoštivanje odredbi Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja iznose od 1000 do 15.000 kuna za fizičke osobe i od 1000 do 80.000 kuna za pravne osobe.

Pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti novčano kažnjeni od 10.000 do 30.000 kuna.

Pirotehnička sredstva druge i treće kategorije smiju se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, a upotrebljavati od 27. prosinca do 1. siječnja.

0 Comment