Pokraj trsja nakon blagoslova u Kaptolu zapjevali Dječji župni zbor i pjevačka skupina Matice umirovljenika /FOTO/

„Vinokap“ Udruga vinogradara i vinara kaptolačkog kraja tradicionalno je, na malom nasadu pokraj svoga vinskog podruma, zarezivanjem loze i blagoslovom trsja obilježila blagdan sv. Vinka. Uz brojne vinogradare toga kraju nazočili su požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, načelnik kaptolačke općine i zamjenik mu Mile Pavičić i Josip Soudek, predsjednik Općinskog vijeća Damir Poljanac, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević i drugi.

Pozdravne riječi uputio  im je Ferdinand Novak, predsjednik „Vinokapa“ posebno pozdravljajući kumove i prijatelje ove  udruge koji su došli iz drugih krajeva.

-Zadovoljstvo je što ste se okupili unatoč hladnoći, a posebno se zahvaljujem našim vinarima koji imaju svoje štandove gdje će ponuditi mlada vina i domaće delicije – kazao je u pozdravnoj riječi načelnik Pavičić.

Velečasni Mario Rašić, župnik župe sv. Petra i Pavla vodio je molitvu, te blagoslovio trsove loze, koju su zarezali  vinari ovog kraja i njihovi kumovi.

Dječji župni zbor otpjevao je prigodnu pjesmu, a nastupila je i mješovita pjevačka  skupina Matice umirovljenika Kaptol.

Prije ovog svečanog dijela vinogradari su nakon okupljanja na otvorenom prostoru zapalili vincelovsku vatru na kojoj su se pekli kobasice i slanine, te kuhali obrok kojega su kušali sudionici ove narodne fešte.

Tijekom proslave svirao je glazbeni duo Horoskop(Ivica Biljanić i Tomislav Čolić).

Druženjem i okupljanjem u vinogradima brojni mještani Kaptola i okolnih sela proslavili su blagdan sv. Vinka, kao što je to bilo napr. kod obitelji Čolić iznad Golog Brda.

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment