Pohod hodočasnika u Voćin kroz planinu u daleki kraj da vide Marijin taj Nebeski sjaj – lovci ih ugostili na Leštatu /FOTOGALERIJA/

Tradicionalno višedesetljetno hodočašće vjernika Katedralnog, zapadno-slavonskog i Posavskog arhiđakonata u marijansko svetište Gospi Voćinskoj i ove je godine iz župa požeškog i gradiškog kraja okupilo više od tisuću sudionika koji su u jutarnjim satima nakon noćenja krenuli iz stražemanske župe.

Nakon višesatnog pješačenja zastali su na lokaciji Leštat pod Papukom gdje ih svake godine kod lovačkog doma dočekaju i ugoste članovi Lovačkog društva „Jelen“ iz Požege. Tu su bili i brojni uglednici i gospodarstvenici među kojima i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, te gradonačelnik Požege Darko Puljašić koji su pozdravili i srdačno se susreli s brojnim vjernicima zaželjevši im sreću na dugom putu.

Lovci domaćini tu su ih počastili pecivom, kolačima, grožđem i mineralnom vodom nakon čega se nastavili pješačiti u Voćin. Lovcima „Jelena“ pripomogli su čelnici i članovi još nekih lovačkih udruga požeškog kraja, te Hrvatske šume.

Tijekom puta sreli smo i skupinu od desetak biciklista na čelu sa župnikom Sašom Paveljakom iz župe Lužani, a s njima je bio i štivički župnik Josip Vračarić.

-Pomoglo nam je mnogo dobrih ljudi u pripremi i organizaciji prihvata vjernika, a svoj veliki doprinos dali su županija, grad Požega, općine Kaptol, Brestovac, Velika i Jakšić, zatim Zavod za javno zdravstvo, Spinot, Lovački savez županije, Hrvatske šume, Elektro team, Ožujsko pivo, Cetina, HEP, Alles, Papuk iz Našica, Kutjevo, dd, Grbić i drugi – kazao nam je Boris Janić, predsjednik „Jelena“ čijih se više od 20 članova uključilo u ovu akciju što je polovina članstva.

Doprinos je dalo i OPG Vinogradarstvo Baraba vlasnika Zvonka Svobode iz Kaptola dopremivši kao i ranijih godina 50 kilograma grožđa.

-Dogodine dogovaramo okrijepu hodočasnika i na Djedovici čime bi im još više olakšali pohod – kazao je na kraju Janić.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment