Pogledajte zanimljiv dokumentarac o zbrinjavanju ranjenika poljoprivrednim zrakoplovima u Domovinskom ratu: “Povijest mora biti zapisana, a ono što je prošlo ne smije biti zaboravljeno!”

„Značaj i ulogu humanitarne operacije transporta ranjenika 1992. u Pleternici“ istraživao je umirovljeni bojnik Mario Kalan kojemu se pridružio zamjenik gradonačelnice grada Pleternice Domagoj Katić koji je kroz dokumentarni film i sugovornike u njemu približio događanja u tom vremenu.

Riječ je o humanitarnoj operaciji, spašavanju i prevoženju teških ranjenika poljoprivrednim zrakoplovima AN-2 iz baze Ivanin dvor u Pleternici za Zagreb. Spašavanje se odvijalo za vrijeme Domovinskog rata a prevezli su 141 ranjenu osobu. O samoj operaciji i 1992. godini dokumentirano je relativno malo jer je sve, zbog sigurnosnih razloga, rađeno u tajnosti kako neprijatelj ne bi granatirao zrakoplovnu bazu. Teški ranjenici iz slavonskobrodske bolnice prevoženi su avionima u Zagreb od 23. rujna 1992. sve do 15.listopada 1992. godine u turnusima čime su spašeni mnogi životi.

Zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić često zna reći da povijest mora biti zapisana i da ono što je prošlo da ne smije biti zaboravljeno. Za pretpostaviti je da su to jedni od motiva Domagoja Katića koji se zauzeo i kroz dokumentarni film o događanjima iz tog vremena progovorio s aktivnim sudionicima događanja.

Umirovljeni bojnik Mario Kalan ulaže mnoge napore kako se vremena iz Domovinskog rata i obrane rodne grude ne zaborave, što dokazuje svojim brojnim istraživanjima i progovara na predavanjima diljem Hrvatske. Događanja vezana za „Značaj i ulogu humanitarne operacije transporta ranjenika 1992. u Pleternici“ samo su jedan od istraživačkih radnji koja je pretočena u video zapis.

-Trebamo poticati mlade, svoju djecu da istražuju bitne informacije iz naše povijesti. Tijekom operacije iz Pleternice transportirano je više od 90 teških ranjenika. Postoji još prostora za istraživanja i prikupljanje dokumenata, te sve informacije i prikupljene podatke planiramo predstaviti kroz knjigu – često u istupima ističe umirovljeni bojnik Mario Kalan.

Pogledajte dokumentarni film, odvojite vremena i dublje upoznajte se s događanjima iz tog vremena:

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=V-AF7Gz1AI8″ /]

0 Comment