Pleternici za energetsku obnovu zgrade osnovne škole 8,5, a Jakšiću 3 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Očekivana, u konačnici ugodna “pisma” prispjela su u Pleternicu i Jakšić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Nakon prijave i dostave projektnih prijedloga prihvaćeni su troškovi za energetsku obnovu škola čime će se postići velike uštede u potrošnji energije ali i bolja kvaliteta održavanja nastave.

Za energetsku obnovu osnovne škole u Pleternici ukupni prihvatljivi troškovi su nešto više od 16 milijuna kuna. Fond je odobrio 8,55 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a preostali iznos sufinancirat će osnivač, Požeško-slavonska županija očekujući dobivanje razlike tih sredstava od Fonda za sufinanciranje EU projekata koji je model već poznat do sada.

Energetski su obnovljene i projekti uspješno provedeni projekte u područnim školama, Treštanovci, Tekić, Rajsavac, Cerovac i Trapari, koje pripadaju matičnoj u Jakšiću. Nakon tih projekata znatna financijska sredstva uložit će se i u matičnu školu u Jakšiću koja vapi za obnovom. Ukupni prihvatljivi troškovi za energetsku obnovu matične škole u Jakšiću su 4,8 milijuna kuna dok je za tu svrhu bespovratno odobreno gotovo tri milijuna kuna. Očekuje se razlika financiranja od osnivača škole, Požeško-slavonske županije, odnosno Fonda za sufinanciranje EU projekata koji je model već primjenjivan i izvjestan da će se tako zaokružiti financiranje.

Vezano za dobivena bespovratna sredstva gradonačelnica Pleternice oglasila se na svom FB profilu.

Odemo na put danas u inozemstvo, uhvatimo wi-fi, pregledamo mailove i trenutno skačemo od sreće. Sreća pa sastanak još nije krenuo, a tjedan je tek krenuo. Hvala županiji i Poduzetničkom centru na pripremi ovog projekta – istakla je gradonačelnica Jozić.

U razgovoru s načelnikom općine Jakšić moglo se osjetiti njegovo veliko zadovoljstvo. Njegova radost je k tomu još veća jer, kako je rekao dugo se radi na tom projektu te kako škola zavrjeđuje nakon toliko godina od izgradnje, 52 godine, da se temeljito obnovi.

0 Comment