Okupili se nekadašnji požeški gimnazijalci nakon pola stoljeća od mature: Od njih 128 živih polovina je došla na proslavu iz raznih krajeva

Generacija maturanata požeške Gimnazije koja je završila školovanje školske godine 1967./68. proslavila je ovih dana u gradu svoje mladosti okruglu pedesetu godišnjicu mature.

Zajedničku proslavu su pripremali od veljače ove godine predstavnici svih 5 razreda te generacije Ivica Ajanović, Mirjana Šperanda-Vrzić, Ilija Bonić, Franjo Luketić, Antun Starčević, Zdenko Markulin i Ankica Vuković.

Samoj proslavi  prethodila je objavom sjećanja u tjedniku Požeška kronika na 28 maturanata ove generacije koji su otišli u vječnost.

Po lijepo dizajniranim pozivnicama naklade Slap, skupu pred starom zgradom Gimnazije za koju su emotivno vezani odazvalo se 64 nekadašnjih maturanta i maturantica što je točno polovica od 128 živućih.

Susretu se pridružila od profesora jedino Nada Hajdarović, dok je profesor Nino Dugandžija poslao dirljivo pismo pozdrava sudionicima.

-Dobili smo odobrenje za unutarnje razgledavanje, no samo se iz sjećanja mogao dokučiti  onaj fini  miris koji smo svakodnevno osjećali tijekom četiri godine. Samo su učionice gabaritima ostale iste sve je ostalo novije i novo – kazao nam je Franjo Luketić iz Vrbove, koji dugi niz godina živi u Novoj Gradiški i bave se poduzetništvom.

Slijedilo je zajedničko fotografiranje i po razredima. Na skupnoj fotografiji može se uočiti jedan neobičan detalj: svi imaju na prsima  zakvačen šaljivi bedž.

Na njemu velikim slovima piše: TEK MI JE 50 GODINA, a vrlo sitnim: OD MATURE U GIMNAZIJI POŽEŠKOJ 1965.

Susret je nastavljen u Hotelu Grgin dol uz dobru glazbu, dobro jelo i piće, a završio je kao i obično u ovakvim prigodama  razmjenom životnih iskustava i ugodnim razgovorima dakako emotivno i veselo kako i priliči ljudima te životne dobi. Među njima je zasvirao gitaru i zapjevao kolega iz te generacije umirovljeni požeški sudac i odvjetnik Miroslav Vukelić.

Foto: Kaća

 

0 Comment