Odluka je pala 1991. godine točno na današnji dan – okupirano područje Požeštine mora biti oslobođeno, tako je i bilo!

Brojni branitelji koji su bili sudionici napadne akcije “Pecaljka” u sklopu Operacije “PAPUK 91” pamtit će Božić te 1991. godine. Nisu ostali u svojim toplim domovima i bili u krugu svojih obitelji. Zdušno su krenuli na svoj najveći blagdan oslobađati okupirano područje Požeštine.

Odluka je donesena i zapovijed potpisana na Badnjak 1991. godine – kreće se na sam dan Božića u cik zore u napadnu akciju kako bi se oslobodilo područje Kamenske i Mijača i krenulo dalje prema Pakracu u sklopu koje je dan kasnije oslobodilo zloglasno uporište neprijateljskih snaga na Bučju i okolnih sela na širem području. Oslobađanje zloglasnog uporišta neprijateljskih snaga na Bučju i okolnih sela provodilo se u sklopu akcije “VELEBIT” kada se 123. brigada spaja se s ostalim slavonskim brigadama 127. iz Virovitice i 136. iz Podravske Slatine. Od tog dana otvoreno je prometovanje cestovnim pravcem od Požege prema Pakracu kojim se nije moglo kretati zbog okupacije tog dijela prometnice.

Te je 1991. godine i tih dana postignut veliki uspjeh zahvaljujući svim braniteljima koji su sudjelovali u akciji oslobađanja. Tom akcijom pripadnici 123, brigade, u kojoj je veliku zaslugu imala Diverzantska desetina 63. samostalne bojne 123. brigade predvođena tadašnjim zapovjednikom Josipom Širićem još jednom su rekli “idemo dalje”. U toj akciji “Pecaljka” u Kamenskoj je poginuo Marko Garić, pripadnik Diverzantske desetine 63. samostalne bojne 123. brigade.

Te su akcije prije 26 godina ostavile duboki trag u povijesti za Požeško-slavonsku županiju. Oslobađanjem tog dijela područja koje je bilo u sastavu bivše općine Slavonska Požega bio je najveći blagdanski poklon iz razloga jer je otklonjena još jedna opasnost koja je prijetila području Požeštine.

Branitelji, sudionici tih akcija koji su nakon 26 godina sudjelovali na oslobođenja zloglasnog uporišta neprijateljskih snaga na Bučju još jednom su ponovili da je to jedan od najsvjetlijih dana za Požeško-slavonsku županiju zapisani neizbrisivim slovima u povijesti. Bučje je tada bilo mjesto zatočeništva hrvatskih branitelja i civila, a za njih više od 20 još uvijek se ne zna njihova sudbina i počivalište.

0 Comment