OBLJETNICA BRESTOVAČKE SATNIJE: Odana počast braniteljima uz sjećanje na ratni put /FOTO/

RATNI ZAPOVJEDNIK POSTROJBE GERNERAL ZVONKO PETERNEL PODSJETIO NA BORBENI PUT

BRESTOVAC – Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata-ogranak Brestovac organizirao je na zapovjednom mjestu na lokalitetu Kuzma u Požeškoj gori proslavu 27. obljetnice osnivanja Brestovačke satnije. Sudionici su se okupili u središtu Brestovca gdje su udruge i rodbina petorice poginulih branitelja toga kraja na spomenik stradalim borcima za domovinu tijekom Drugog svjetskog i Domovinskog rata položili vijence i lampione.

Druženje sudionika svečanosti nastavljeno je na Kuzmi gdje ih je pozdravio umirovljeni bojnik Mirko Sajfert, predsjednik UHDVR Brestovca, te se zahvalio općini Brestovac i sponzorima na potpori u radu udruge.

-Formiranje satnije nazvane Brestovačka bojna bilo je u ilegali, kada je 30-40 ljudi pripremalo obranu, a to je činilo prekretnicu u našem životu i domovini jer smo bili pred velikim izazovom –kazao je general Peternel prisjećajući se tog vremena i dodao da su čuvali repetitor na Psunju, te imovinu i ljude brestovačkog i orljavačkog kraja držeći crtu obrane bivše općine Požega. Kasnije je satnija ušla u sastav 123. brigade i držala crtu obrane u pakračkom kraju.

-Pripadnici su bili dobri borci, zapovjednici i ljudi, te vrlo pouzdani dajući veliki doprinos obrani domovine- zaključio je Peternel, te pozdravio suborce, roditelje poginulih branitelja i predstavnike ratnih udruga požeškog i brodskog kraja.

-Čestitam vam obljetnicu i hvala na aktivnostima udruge koja stalno obilježava datume iz naše novije povijesti – kazao j okupljenima predsjednik Općinskog vijeća Brestovca Tomo Vrhovac najavivši daljnju potporu u radu. Među uzvanicima je bio i Ante Bagarić, prvi čovjek Kriznog štaba ondašnje općine Požega.

Tekst i foto: Jelenko Topić

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

0 Comment