Obitelj Marinka Markote uz vino kao najljepšu namirnicu i ove je godine okupila brojne poslovne partnere i prijatelje na tradicionalnoj proslavi Vincelova /FOTOGALERIJA/

Obitelj Marinka Markote, koja obrađuje zasađene nasade vinograda koji se prostiru na više od 30 hektara sa svojim prijateljima i poslovnim partnerima proslavila je Vincelovo, sv. Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara i time započela novu vinogradarsku godinu od koje de očekuje mnogo. Kao takva je proslava upriličena 12. godinu za redom na svojstven način kroz pjesničke izričaje i tople riječi domaćina Marinka koje nikoga ne ostave ravnodušnima.

-Sve nas ovdje povezuje najljepša namirnica koju zovemo vino, koje krijepi dušu, poboljšava naše življenje, a upravo na tom vinu naša obitelj je prije dvadesetak godina poželjela obnoviti i posaditi nove nasade loze. Angažirali smo i našu djecu, jer smo željeli da netko od naših mladih ostane na ovim prostorima. Podigli smo lozu iz šikare i krša samo uz zanos i ljubav prema lozi. Tada uz tu ljubav čovjek i loza postaju jedno – istakao je Marinko Markota, pozdravljajući drage prijatelje i poslovne partnere.

Uz Marinka u vinogradarskim i vinskim poslovima su i njegovi sinovi, Marko i Franjo te snahe, svi mladi školovani agronomi koji predano bdiju nad svakim procesom koji se odvija kako u vinogradima tako i podrumu. Sve je to u konačnici rezultat vrhunske vinske kapljice koja i može samo takva i biti u podrumima obitelji Markota.

Kao i prethodnih godina Vincelovo se kod Markote slavi uz veliki vinski podrum, gdje se organizira i prigodno orezivanje trsova. Trsove je blagoslovio mjesni pleternički župnik, preč. Antun Čorković, a prve trsove orezali su dugogodišnji poslovni partneri i prijatelji obitelji, vincelovski kumovi Božo Markota iz Zagreba i Dario Milišić, arhitekt i ugostitelj iz Zagreba, a nakn njih i svi članovi obitelji.

Među brojnim gostima, prijateljima i uzvanicima bili su i zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, martinjski vinski kumovi, vincelovski vinogradarski kumovi i akademski slikar Darko Škoda koji svojim slikama prati vinograde i obitelj Markota već desetak godina,

Prekrasne dvije slike na platnu Darka Škoda dva velika ulja na platnu, djeda obitelji Markota koji je još 1957. godine, nakon iseljavanja iz Hercegovine, započeo s vinogradom u Pleternici i pejzažom iz vinograda s obveznim ružama obogatile su kolekciju Markotinih.

Foto: D. Krstanović

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment