Obilježavanje oslobađanja 27. obljetnice zloglasnog uporišta neprijateljskih snaga na Bučju: “Oni koji su odlazili u München i neke druge prostore danas žele pričati kako je bilo” /FOTO/

U sklopu operacije PAPUK 91 i napadne akcija Pecaljka postignut je veliki vojni uspjeh kada je prije 27 godina oslobođeno je područje Kamenske i Mijača, o čemu smo pisali. Nije se tada stalo, iako su bili veliki blagdanski dani, daljnjim vojnim djelovanjima oslobođeno je zloglasno uporište neprijateljskih snaga na Bučju i okolnih sela na širem području.

Te su vojne akcije prije 27 godina ostavile duboki trag u povijesti za Požeško-slavonsku županiju. Oslobađanjem tog dijela područja koje je bilo u sastavu bivše općine Slavonska Požega bio je najveći blagdanski poklon iz razloga jer je otklonjena još jedna opasnost koja je prijetila području Požeštine. Branitelji, sudionici tih akcija koji su nakon 27 godina sudjelovali na obilježavanju oslobođenja zloglasnog uporišta neprijateljskih snaga na Bučju još jednom su ponovili da je to jedan od najsvjetlijih dana za Požeško-slavonsku županiju koji će ostati zapisani neizbrisivim slovima u povijesti.

Počast poginulim civilima i braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su predstavnici Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, izaslanik ministra branitelja, umirovljeni general i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, i sam sudionik u tim vojnim operacijama, predstavnici Policijske uprave Požeško-slavonske na čelu s načelnikom Željkom Grgićem, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, visoki časnici, predstavnici Vojarne 123. brigade te sudionici u tim akcijama i drugi.

Bučje je tada, prije 27 godina bilo mjesto zatočeništva hrvatskih branitelja i civila, a za njih više od 20 još uvijek se ne zna njihova sudbina i počivalište.

Završetkom te akcije, odmah se krenulo u još jednu napadnu akciju, tada zvanu “VELEBIT” u kojoj je na današnji dan, 26.prosinca 1991. godine, oslobođeno zloglasno uporište neprijateljskih snaga na Bučju i okolnih sela na širem području. Tim akcijama 123. brigada spaja se s ostalim slavonskim brigadama 127. iz Virovitice i 136. iz Podravske Slatine. Od tog dana otvoreno je prometovanje cestovnim pravcem od Požege prema Pakracu kojim se nije moglo kretati zbog okupacije tog dijela prometnice.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević zahvalio se svima koji su na drugi dan blagdana Božića odvojili svoje vrijeme i prisjetili se dana stradanja, ali i oslobađanja zloglasnog mjesta i otvaranja puta prema zapadu i gradu Pakracu. Podsjetio je da se još uvijek nije vrednovalo na pravi način ratovanje u Zapadnoj Slavoniji, koje je bilo početak svih kasnijih ratnih operacija i prvo oslobođenje okupiranih teritorija RH.

-Za nas koji smo bili sudionici u tom vremenu gotovo da je to bilo prije nekoliko dana. Kada smo se sastali asociramo uspomene i dana kada je Hrvatska čestitala nama i vratila nam ponos. Zapadna Slavonija je dala odgovor da će biti Hrvatske i da nas nitko neće pobijediti. Na današnji dan oslobodili smo i ovaj dio područja i otvorili granicu za koju su neki mislili da će biti SAO krajina i da će čudna grupacija ljudi pisati povijest. Oni su otišli odavde. Bez obzira na to što neki misle i danas da smo mi nekoga prognali. Nas se proziva da smo mi nekoga prognali. Ne mi smo branilo svoje i to u vremenu kada nas još nitko nije želio 1991. niti svijet niti Europa jer nisu vjerovali da će Hrvatska postati u cijelosti. Ponosni smo da smo Zapadnu Slavoniju oslobodili i prisilili Europu da nas prizna 1992. godine. Oni koji nisu u tom vremenu bili ovdje danas žele pričati kako je bilo. Mi smo bili ovdje kada nas je domovina zvala, a oni koji su odlazili u Münchene i neke druge prostore danas uživaju tu demokraciju – rekao je župan Tomašević.

Foto: D. Krstanović 

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment