Oni ne pitaju za snijeg ili paklenu vrućinu jer oni spašavaju živote: Sanitetska vozila Doma zdravlja lani prevezli više od 7 tisuća pacijenata i prešli 1,2 milijuna kilometara

POŽEGA – Često ih, gotovo svakodnevno po nekoliko puta susrećemo na cestama, a o njima jako malo znamo, kud se kreću, što rade, koje poslove obavljaju. Radi se o bijelim kombi vozilima sanitetskog prijevoza koje ima propisanu opremu i prevoze bolesnike u ili iz zdravstvene ustanove, odnosno ugovorne ordinacije u svrhu pružanja zdravstvenih usluga. Onaj tko pomisli da je vozačima sanitetskog vozila i drugom medicinskom osoblju lako obavljati te poslove, vara se.

Bilo da se radi o snijegu i poledici ili pak sunčanom i sparnom vremenu oni na put kreću, bez obzira na sve i prevoze one kojima je pomoć i zdravstvena usluga potrebna u nekoj drugoj ili većoj zdravstvenoj ustanovi, klinici i sl. Marljivi i radišni vozači sanitetskog prijevoza te medicinski tehničari časno i odgovorno obavljaju svoj posao što su nam potvrdili mnogi koji su njihove usluge trebali i koristili.

U razgovoru s ravnateljem požeško-slavonskog Doma zdravlja Marijanom Višatickim puno smo toga doznali. Dok je s nama razgovarao paralelno je rješavao specifičnije probleme upravo vezane za sanitetski prijevoz bolesnika.

-Puno bih vam toga mogao govoriti o sanitetskom prijevozu. Unazad nekog vremena pojavljivao se problem u obavljanju tog prijevoza, kako na području Požeštine tako i cijele Požeško-slavonske županije. Na svu sreću taj je problem s krajem ove godine riješen, povećali smo uz pomoć osnivača Požeško-slavonske županije i izlobirali sredstava kod Zavoda za zdravstveno osiguranje financiranje dvaju dodatnih timova koji su osnovani i priznati po posebnom standardu jer su uvažene molbe u kojima su prikazane stvarne potrebe pružanja sanitetskog prijevoza – istakao je Višaticki.

U protekloj 2017. godini sanitetska vozila Doma zdravlja Požeško-slavonske županije prevezli su 7.108 pacijenata i prešli gotovo milijun i dvjesto tisuća kilometara. Sve je to odradilo šest timova. Jedan TIM je dva sanitetska vozila, dva vozača i medicinski tehničar. Sva ta kilometraža je prijeđena gotovo bez ikakvih problema, nesreće ili većih kvarova što je još jedan pokazatelj dobro organiziranog rada Doma zdravlja kao ustanove.

-Dom zdravlja Požeško-slavonske županije kao primarni nositelj zdravstvene zaštite na području naše županije obavlja i sve druge oblike pružanja zdravstvene zaštite na primarnoj razini. Posao koji naši liječnici i medicinske sestre svakodnevno obavljaju vrijedan je svake zahvale i poštovanja. Zbirni podaci za razdoblje od 01. siječnja 2017. do 31. prosinca 2017. godine upućuju da je u  osam ordinacija opće/obiteljske medicine obavljeno je gotovo 121 tisuća pregleda dok su u ginekološkim ambulantama Doma zdravlja obavljene 22 i pol tisuće pregleda. Zubne ordinacije u sklopu Doma zdravlja obavile su 20 tisuća pregleda i potrebitih zahvata, a pedijatrijske ambulante gotovo 11,5 tisuća pregleda predškolske djece i dojenčadi – nadalje ističe ravnatelj Višaticki.

U okviru obavljanja usluga kućne njege pacijenata obavljene su 15.202 posjete na području Požeško-slavonske županije i pružena je zdravstvena zaštita za 2.209 pacijenta naše Županije. Svakako, kao novi važan segment rada Doma zdravlja treba istaknuti rad Službe za palijativnu skrb koja je svakodnevno u domovima pacijenata od Pakračke Poljane do Imrijevaca i Mokreša.  U isto vrijeme Patronažna služba Doma zdravlja je izvršila 30 tisuća posjeta za 4.721 pacijenta naših općina i gradova od onih najmanjih- novorođenčadi do najstarijih kojima je potrebna ova vrsta zdravstvene zaštite

Zar ne bi kao stanovnici Požeško-slavonske županije svi trebali biti ponosni na naš Dom zdravlja i sve djelatnike koji rade u njemu!

 

0 Comment