Nagrada Kaptola M. Brižiću, počast K. Matešiću, a zahvalnice dobili K. Poleti, M. Marić i NK Kaptol /FOTO/

KAPTOL – Dan općine i zaštitnika sv. Petra i Pavla proslavljen je svečanom sjednicom Općinskog vijeća ,koju je nakon što je tamburaški orkestar OŠ Vilima Korajca izveo himnu, otvorio predsjednik Damir Poljanac, a načelnik Mile Pavičić govorio je o djelovanju općine unazad 25 godina, te ulaganjima kroz proteklu godinu.

-Ova sredina imala svoju općinu do 1955. godine, a kroz dugu povijest prostirala se na većoj površini od današnje –podsjetio je Pavičić dodajući da su jedina općina koja je bila podstanar više od dvadeset godina, a to je riješeno zahvaljujući osnovnoj školi i potpori županije.

Formiranjem općine naslijeđen je u komunalnom i infrastrukturnom smislu, zapušten prostor, tako da je vodstvo općine pred sobom imalo  izgradnju infrastrukture, jer je Kaptol prije rata i ranije zaostajao za drugim sredinama što je dobivanjem statusa općine ispravljeno

-Danas imamo u svim naseljima  izgrađenu suvremenu elektro mrežu sa novom rasvjetom i 480 rasvjetnih mjesta, izgrađeno je oko 20 kilometara sustava odvodnje sa tri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (počinje izgradnja i četvrtoga), izgrađena je plinska mreža kroz četiri naselja, 12 km vodovodne mreže za naselja Alilovci i Ramanovci te više od 1500 metara nove vodovodne mreže u naselju Kaptol, zatim izgrađena nova zgrada ambulante, školsko-športska dvorana, 2000 metara pješačkih staza i nešto više od 100 parkirališnih mjesta, modernizirano je 11 ulica, obnovljeni su i uređeni domovi, uređena su groblja, odnosno izgrađene staze kroz groblja te uređene mrtvačnice, izgrađena nova TT mreža,  nekoliko mostova na vodotocima i niz drugih zahvata na sanaciji komunalne infrastrukture- istakao je Mile Pavičić dodavši da je to učinjeno iz skromnog proračuna općine,koji je tek dobivanjem statusa brdsko-planinskog područja premašio milijun kuna. Osvrnuo se na prethodnu godinu kada je usvojena porezna reforma čime je poboljšan statuse općina u fiskalnom smislu.

-Protekle godine značajna sredstva uložili smo u modernizaciju dviju ulica, Zelene u Kaptolu i Amidžana u Podgorju(500 tisuća kn), uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Alilovci(1,1 milijun kn), uložili smo 300 tisuća u izgradnju dijela kanalizacijske mreže u Kaptolu, uložili smo 90 tisuća u nove idejne projekte odvodnje i vodoopskrbe naselja Bešinci, Doljanovci i Podgorje, a ove godine još 100 tisuća u glavni projekt, kako bi navedene sustave mogli kandidirati u slijedeći natječaj  Ruralnog razvoja itd – kazao je Pavičić i dodao da u protekloj godini izradili projektnu dokumentaciju za izgradnju dječjeg vrtića,te dobili i građevinsku dozvolu, a značajna sredstva su uložili u održavanje komunalne i društvene infrastrukture.

Odlukom Općinskog vijeća godišnju nagradu dobio je osnovac Marko Brižić, počasnim građaninom je proglašen prof. dr. Krunoslav Matešić sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dok su zahvalnice primili poduzetnik Matej Marić, trener Krešo Poleti i NK Kaptol.

-Unatoč teškoćama ima gospodarstvenika koji nastoji zadržati ljude, a vaša ulaganja će donijeti napredak i otvaranje radnih mjesta – istakao je čestitajući praznik požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i dodao da neodlaskom iz ovog kraja zajednički možemo dobiti bitku jer imamo prostore gdje se može dobro živjeti. U ime gradonačelnika i načelnika općina čestitke je uputila gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević.

-Vidljivi se brojni projekti uz potporu institucija države, a ove općine čine napore da se poboljšaju uvjeti poslovanja i života ljudi- kazao je pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Davor Huška i dodao da općina Kaptol ove godine dobiva 2,75 milijuna kuna državnih sredstava što je namijenjeno za razvoj i ulaganja.

Svečanosti su nazočili brojni gradonačelnici i načelnici uključujući izaslanstva iz Mađarske i općine Đakovačka Satnica s kojima Kaptolčani surađuju.

Svečanoj sjednici prethodilo je polaganje vijenaca na mjesnom groblju za sve poginule branitelje.

Foto: D. Krstanović

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

0 Comment