Na proslavi Kuzminja u Vetovu i dugogodišnji župnik vlč. Tomo Mrnjec koji je koncelebrirao na središnjem euharistijskom slavlju /FOTO/

Na području Požeške biskupije sv. Kuzma i Damjan u Kuzmici se slavi kao patron župe koja ove godine slavi 50. obljetnicu od uspostave. u Župi Vetovo koja je posvećena Bezgrješnom začeću Blažene Djevice Marije kao suzaštitnici slave se sv. Kuzma i Damjan gdje su se o tom blagdanu, 26.rujna, okupili brojni vjernici na središnjem euharistijskom slavlju kojeg je u koncelebraciji desetak svećenika predvodio vlč. Željko Strnak, rodom iz vetovačke župe, Ovčara, a u službi je župnika u Orahovici.

Za župljane Vetova ova godina ima jednu posebnost, a to je što su dobili novog župnika vlč. Dražena Akmačića koji je župu preuzeo od dugogodišnjeg župnika vlč. Tome Mrnjeca, koji je tu službu obavljao dugi niz godina u tom kraju i ostavio duboki trag kako u duhovnom tako i svjetovnom životu.

U kolovozu je bila primopredaja župe, a slavlje suzaštitnika župe bilo je dirljivo jer je na svečanom misnom slavlju koncelebrirao dugogodišnji župnik vlč. Tomo Mrnjec koji je kod nekih svojih bivših župljana izmamio suze u srdačnom susretu.

U svom nagovoru predvoditelj misnog slavlja istakao je kako su dvojica kršćanskih mučenika iz 3. stoljeća, Kuzma i Damjan, koji su bili liječnici i besplatno liječili ljude privlačili mnoge da se obrate na kršćanstvo.

Iako se oko života i mučeništva ove dvojice mučenika splelo mnogo legenda, prema kojima su oni bili braća ili čak blizanci, liječnici koji su uvijek besplatno liječili, to je izvan svake sumnje njihovo jedinstveno štovanje u Crkvi sve tamo od IV. stoljeća.

Jedno od središta njihova štovanja bio je grad Kyros u sjevernoj Siriji, gdje im je, prema svjedočanstvu mjesnoga biskupa Teodoreta, već u V. stoljeću bila posvećena crkva. U istom je narodu, a nad grobom svetih mučenika, stoljeće kasnije, slavni bizantski car Justinijan podigao veličanstvenu baziliku.

Štovatelji sv. Kuzme i Damjana usrdno upućuju molitveni zaziv utječući se i tražeći njihov zagovor kod Nebeskog Oca koju mole sljedećim riječima

Bože, ti si svetog Kuzmu i Damjana odredio da budu liječnici ljudskih duša i tijela bez ikakve nadoknade. Obdario si ih darom čudotvornog liječenja i po njima proslavio svoje svemoćno ime. Molimo te, svemogući Bože, pogledaj i na današnje bolesnike u duši i tijelu, po zagovoru svojih svetih liječnika Kuzme i Damjana, izliječi njihove boli, obdari ih zdravljem da ti trajno zahvaljuju. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen. Oče naš…

Foto: D. Mirković 

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment