Na Ljetnoj školi znanosti u Požegi i ministar Marko Pavić: “Radimo na snažnijem podupiranju popularizacije znanosti u Hrvatskoj”

POŽEGA –  Četrdesetak mladih polaznika iz 20-tak zemalja s gotovo svih kontinenata privukla je šesta po redu Ljetna škola znanosti „Summer school of science“ u Požegi. Osim vrhunskih predavača i nobelovaca ove godine potporu svojim dolaskom dao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i državni tajnik Tome Antičić u Ministarstvu znanosti.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić

Sebastijan Dumančić suorganizator Ljetne škole znanosti

Riječ je o međunarodnom istraživačkom programu koja okuplja najmotiviranije srednjoškolce iz čitavog svijeta, pružajući im priliku da rade uz mlade znanstvenike iz vodećih svjetskih institucija. Jedan od organizatora, Sebastijan Dumančić naglašava

Mi se zaista trudimo napraviti široku lepezu projekata, tako da je škola podijeljena u dva kampa, jedna je za niže razrede srednje škole, drugi kamp je za više razrede srednje škole i tu pokrivamo razna područja znanosti, poput fizike, kemije,biologije ili informatike – naglasio je Dumančić.

Nakon obilaska nekoliko projektnih timova gdje se upoznao s različitim eksperimentima, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izrazio je zadovoljstvo posjetom Požegi te pohvalio organizatore, ali i najavio:

-Već nekoliko mjeseci, u suradnji s Ministarstvom znanosti radimo na snažnijem podupiranju popularizacije znanosti u Hrvatskoj. Mogu najaviti da ćemo na jesen osigurati preko 100 milijuna kuna za popularizaciju znanosti iz Europskog socijalnog fonda kako bi ovakve i sve slične projekte koje imamo u Hrvatskoj, a ima ih mnogo, dali potpore i financijske i strukturne. Osim toga, bitna tema je STEM područje i vještina koje su potrebne na tržištu rada kako bi mladi mogli pronaći konkurentne poslove te tako ostati u Hrvatskoj – rekao je ministar Pavić.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti Tome Antičić

Osim predstavnika ministarstva rada i mirovinskog sustava, u posjeti ljetnoj školi bio je i državni tajnik u Ministarstvu znanosti Tome Antičić.

-Ovdje mi govorimo o nečemu puno širem, velikom iskoraku u popularizaciji znanosti u privlačenju znanosti, posebice STEM-a, za najmlađe i najdarovitije i one koje to najviše zanima jer upravo na kvalitetnoj znanosti i tehnici se stvara temelj gospodarstva budućnosti, od osnovne škole pa dalje – naglasio je Antičić.

Glavni cilj ljetne škole znanosti pružiti polaznicima iskustvo rada na stvarnim znanstvenim projektima kako bi kroz praktičan pristup podučavanju znanosti odabrali svoje buduće karijere. Dokaz tome je preko 350 učenika iz cijelog svijeta.

0 Comment