Na današnji dan 1990. godine odvelo ih srce do Zagreba jer su osjetili da ih Domovina treba: “Sastali smo se u cik zore kako bi na vrijeme stigli staviti se na raspolaganje vrhovništvu Hrvatske”

Ante Barišić iz Tekića, Ante Bošnjak iz Jakšića, Ivica Fridl iz Svilne, Jozo Grbeš iz Jakšića, Marijan Hrmić iz Buka, Pile Julardžija iz Požege, Zoran Jušić iz Buka, Ivan Kvaternik iz Bučja i Dražen Pavičić iz Požege. To su momci koji su se tada imali hrabrosti i odazvati se i biti dionici među njih 1800 koji nisu niti slutili što ih sve čeka. Od njih devetorice još uvijek je njih trojica u aktivnom sastavu MUP-a, Ante Barišić, Ivica Fridl i Zoran Jušić.

To su momci koje je 1990. godine “odvelo srce” do Zagreba kako bi se priključili onim brojnima koji su došli u nepoznato znajući samo da se trebaju staviti na raspolaganje jer ih je tada trebala Domovina.

Oni su se, devet hrabrih momaka iz Požeštine, sa svojim kolegama na prostoru današnje Policijske akademije u Zagrebu postrojili u dvije bojne s ukupno oko 1800 pripadnika.

S odmakom vremena slobodno se može reći da je 5. kolovoza 1990. i 1995. promijenjena hrvatska povijest. Na današnji dan 1995. godine završila je velika vojna operacija “Oluja”. Bio je to veliki pothvat koji ne treba nikako zaboraviti jer su toj akciji oslobođena okupirana područja tada pod nadzorom pobunjenih Srba.

Uz taj događaj veže se još i onaj koji se dogodio 1990. godine kada je oformljena prva oružana postrojba u Hrvatskoj, “Prvi hrvatski redarstvenik”.

Kako nam je rekao jedan od požeških prvih redarstvenika, 5.kolovoza 1990. godine njih deset se sastalo u cik zore kod Zvečeva nakon čega su se zaputili prema Zagrebu kako bi stigli na vrijeme da dobiju raspored koji će u koju bojnu i satniju i stave na raspolaganje vrhovništvu Hrvatske.

Tri dana kasnije 8. kolovoza 1990. godine smotru jedinica izvršio je dr. Franjo Tuđman, koji je tom prilikom rekao:

-Vi morate biti predstavnici nove demokratske suverene vlasti Hrvatske i zadobiti povjerenje ljudi. Morate biti odlučni i odrješiti, nepomirljivi, ali krajnje uljudni i kulturni. Svaki čovjek mora vas osjetiti kao svojega čuvara, kao svoga predstavnika. I u tom smislu, ja vas molim, ali i zapovijedam, da se pojavite na ulicama, u selima i gradovima, i da budete ono što će od vas zahtijevati vaš ministar i što će vrhovništvo Hrvatske zahtijevati – da budete zaista jamstvo mira i poretka Republike Hrvatske.”

Na svom Facebok profilu jedan od prvih hrvatskih redarstvenika, Ivica Fridl napisao je dirljiv status kojeg prenosimo:

Oprosti mi majko za sjedu kosu, i neprespavane noci, ali nisam mogao ne odazvati se jer si me tako odgojila.

FOTO: Arhiva, PHD

0 Comment