Mihaljevčani na poseban način proslavili 27. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

MIHALJEVCI – Cijeneći taj povijesni trenutak, ubrzo nakon Međunarodnog priznanja Hrvatske, već u proljeće 1992. godine mještani i Mjesni odbor Mihaljevaca, postavili su u centru mjesta spomenik i spomen ploču kao simbol na trajni spomen tog dana. Na tom jedinstvenom spomeniku u Požeštini, ali i šire piše „Time je ostvaren višestoljetni san hrvatskog naroda o vlastitoj, samostalnoj i suverenoj državi“ – u znak zahvalnosti i domoljublja postavili mještani Mihaljevaca.IMG 8697

Svakog 15. siječnja, okupe se mještani i oni još uvijek živi koji su ploču i spomenik i postavljali kako bi se prisjetili tih dana. Na žalost neki su i umrli pa se njima u čast postavi vijenac i zapale svijeće kako bi se sačuvao spomen i na njih.

– Svjesni činjenice da bez Međunarodnog priznanja sve to ne bi bilo dovoljno, dočekali smo ga sa velikim veseljem i uskličenjem, kao jedan od najbitnijih datuma u najnovijoj hrvatskoj povijesti. I mi u ovoj maloj lokalnoj sredini bili smo svjesni važnosti toga dana i zato smo odlučili postaviti spomen ploču, kao trajni spomen na te povijesne trenutke. Velika mi je čast i zadovoljstvo što mogu reći da sam jedan od idejnih tvoraca ove spomen ploče, kao i teksta na njoj. Smatram da je ovo jedno od prvih spomen obilježja u našoj županiji, ako ne i u cijeloj državi posvećeno Međunarodnom priznanju RH – istakao je Zdenko Božić, predsjednik Mjesnog odbora Mihaljevci.

IMG 8700

0 Comment