Kutjevački vatrogasci primjer profesionalnog i odgovornog rada: “Izrazito sam ponosan na sve vas posebice vatrogasnu mladež” /FOTOGALERIJA/

Središnje Dobrovoljno vatrogasno društvo Kutjevo, održalo je svoju 126. izvještajnu Skupštinu na kojoj su prihvaćena sva izvješća za 2018. i planovi rada te financijski plan za 2019. godinu.

Uz nazočne članove i na Skupštini su bili nazočni i predstavnici DVD-a, s područja grada Kutjeva, Bektež, Grabarje, Lukač, Šumanovac i Vetovo te prijateljska društva, Pleternica, Požega, Jakšić, Velika, Čaglin, Kaptol, Brestovac, Lipik, Pakrac, Biškupci, Javne vatrogasne postrojbe grada Požege i Požeško-slavonske županije te Vatrogasne zajednice Požeštine, i grada Požege. Iz susjednih mjesta bili su i kolege Đurđenovca, Orahovice i Šaptinovaca.

Među uzvanicima bili su, predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije Željko Petrović, zapovjednik VZ PSŽ Josip Ugrin, zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović, gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir te predsjednik Gradskog vijeća grada Kutjeva Ivica Ribičić. Odazvali su se pozivu na izvještajnu Skupštinu i predstavnici udruga koje djeluju na području grada Kutjevo, Lovačka udruga “Slavonac”, Planinarsko društvo “Vidim”, Matica umirovljenika Kutjevo, Kutjevački vinari, Šahovski klub.

Na početku izvještajne Skupštine sve nazočne je pozdravio i dobrodošlicu poželio predsjednik DVD-a Kutjevo Josip Ašembrener koji je s posebnim raspoloženjem uputio pozdravne riječi vatrogasnoj mladeži na koju je veoma ponosan.

Naglasak na rad s mladeži u izvješću za 2018. godinu dao je i tajnik DVD-a Kutjevo Stanislav Ašembrener koji je nastavio i o provedbi preventivnih mjera, aktivnom sudjelovanju u društvenim zbivanjima u gradu Kutjevu te i redovitom održavanju vatrogasnih vježbi. Prisjetio se i preminulog člana DVD-a Kutjevo, dugogodišnjeg blagajnika Milivoj Srnovića kojem je u 76. godini života iznenadna smrt prekinula 31-godišnji aktivni rad u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kutjevo.

-Tijekom protekle godine Upravni odbor se sastao 8 puta i razmatrao 43 točke dnevnog reda. Vatrogasni centar Kutjevo se u istom razdoblju sastao 2 puta i razmatrao 16 točki dnevnog reda, a Zapovjedništvo 3 puta zajedno sa operativnim članovima. Tematika i problematika na svim sastancima je bila bolja zaštita od požara, povećanje učinkovitosti, financiranje vatrogastva te provođenje posebnih mjera za vrijeme ljeta i žetvenih radova. Naši operativci su sudjelovali na osposobljavanjima za zvanja i klase. Za vatrogasca su osposobljeni Matija Jurković i Stjepan Štivić, vatrogasca 1. klase Robert Ament, dočasnika Marija Ašenbrener, Marina Božić, Daniel Jurković i Vinko Kresovljak te dočasnika 1. klase Đuro Sarajlić. Na usavršavanju za specijalnost „Strojar“ bili su Robert Ament i Daniel Jurković te za specijalnost „Aparati za zaštitu dišnih organa“ i „Spašavanje pri tehničkim intervencijama“ Robert Ament. VZŽ Požeško-slavonske je ponovno organizirala obuku u Simulatoru plamenih udara u Našicama koju su prošli Daniel Jurković i Đuro Sarajlić. Dobrovoljno vatrogasno društvo Kutjevo prema statusu u organizaciji ima 28 operativnih vatrogasaca, 40 izvršnih članova, 18 članova vatrogasne mladeži, 7 članova vatrogasnog podmlatka, 15 pričuvnih članova i 1 vatrogasni veteran. Prema tome naše Društvo broji 109 članova – istakao je Stanislav Ašembrener, tajnik DVD-a Kutjevo naglašavajući kako su kao članovi DVD-a organizirali i određene manifestacije, dane otvorenih vrata, proveli nekoliko radnih akcija i sl.

-U protekloj godini smo uz pomoć grada Kutjeva, Požeško-slavonske županije i s vlastitim financijskim sredstvima kupili novi kombi Opel Vivaro. Stari smo u dogovoru s gradom prodali DVD-u Grabarje. Tijekom prošle godine imali smo ukupno 11 požara, 8 na građevinama, 1 u prometu i 2 na otvorenom prostoru, 11 tehničkih intervencija od kojih 6 u prometu ali i 91 ostalih aktivnosti – naglasio je u nastavku izvješća tajnik Ašembrener.

Rad društva su pozdravili kutjevački gradonačelnik Josip Budimir, zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović te predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije Željko Petrović.

-Izrazito sam ponosan na našu vatrogasnu mladež koja je postigla zavidan rezultat na državnoj razini. Od šest ekipa iz Požeško-slavonske županije četiri su bile s područja grada Kutjevo, odnosno našeg DVD-a. Uvjeren sam da ćemo u budućnosti ponavljati uspjehe i bilježiti još bolje. Moram naglasiti da kao gradonačelnik, a tako i moj zamjenik nije čuo niti na jednoj skupštini drugih DVD-a s područja grada Kutjeva zamjerku na naš odnos, rad i suradnju. Nastojimo ispuniti sve obveze prema vatrogascima, što smo sad u mogućnosti jer je financijska situacija stabilnija. Bilo je situacija kada grad nije bio u mogućnosti podupirati projekte koje ste imali. Uvjren sam da će se ova naša dobra suradnja nastaviti i u budućnosti i da ćemo svi biti zadovoljni. Nastojat ćemo pratiti vaše planove i programe koje ste stavili pred sebe, a koji su od interesa našeg grada i mjesta u kojem živimo – rekao je između ostalog gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir zahvaljujući DVD- u Kutjeva na kvalitetnoj suradnji uz želju da tako i ostane.

Uvjerenje o funkcioniranju suradnje vatrogasaca i Požeško-slavonske županije izrazio je zamjenik Požeško-slavonskog župana Željko Jakopović.

-Smatram da se veoma dobro opremljeni, a normalno je da svi traže više i ono što nemaju a potrebito im je. Treba biti razuman i procijeniti treba li negdje nešto i je li opravdano takvo što imati. u doglednom vremenu struka će trebati nešto više reći ali i iskustvo stručnjaka. Živimo u takvim vremenima da trebamo voditi računa o svakoj kuni. Ne treba nešto imati i nabavljati, a da to nekome nije potrebno i da je samo teret. Mi financijski bolje stojimo zahvaljujući novoj poreznoj politici i preraspodjeli poreza na dohodak. Uredno servisiramo sve svoje obveze, pa tako i one prema vama koje su zakonom naređene mjere koje su namijenjene za vatrogastvo. Sve što trebate i imate u svojim planovima, javite se obrazložite, razmotrit ćemo sve i pomoći koliko možemo – naglasio je Željko Jakopović, zamjenik požeško-slavonskog župana.

Pohvale na rad društva uputio je i predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije Željko Petrović kao čovjek od struke i koji zna prepoznati kako tko radi i na koji način izvršava sve svoje obveze.

-Vi i svi mi u vatrogastvu imamo odgovornost biti na raspolaganju građanima 24 sata i 365 dana u godini. To baš i nismo mogli prije jer nismo imali dosta financijskih sredstava. Imali samo za onaj tzv hladni pogon. Sada je situacija drugačija i moram pohvaliti suradnju vas kao DVD-a i grada Kutjeva koja je dobra i očita sinergija. Istakli ste i u izvješću da zajedno s gradom na svim događanjima gdje aktivno sudjelujete. Ono što je najbitnije strukovno ste jaki, a to kroz svoj rad i dokazujete. Očekujem da ćete biti još i bolje posebice kroz nove načine financiranja vatrogastva i dobivanja dodatne opreme i vozila. Pred nama je puno posla zbog izmjena koje nas u vatrogastvu čekaju i novih propisa koje nastupaju s 1.siječnja 2020. godine o kojima se mora još puno razgovarati – rekao je Petrović.

Vatrogasna zajednica Požeško-slavonske županije dodijelila je Srebrene vatrogasne medalje Nediljku Nenadiću i Stanislavu Šveigeru, a spomenice za 40 godina aktivnosti Josipu Ašenbreneru i Nediljku Nenadiću. Spomenice za 20 godina aktivnosti u vatrogastvu primili su, Marija Ašenbrener, Anita Ašenbrener, Damir Vidić, Josip Štivić i Franjo Ašenbrener.

Diplome za zvanja i specijalnosti primili su Stjepan Štivić – vatrogasac, Matija Jurković – vatrogasac, Robert Ament – vatrogasac 1. kl, Specijalnosti strojar, dišni aparati, tehničke intervencije, Marija Ašenbrener – vatrogasni dočasnik, Marina Božić – vatrogasni dočasnik, Daniel Jurković – vatrogasni dočasnik, specijalnost strojar, Vinko Kresovljak – vatrogasni dočasnik i Đuro Sarajlić – vatrogasni dočasnik 1 kl.

Hrvatska vatrogasna zajednica dodijelila je diplomu Tomislavu Ašenbreneru – viši vatrogasni časnik i Marku Ašenbreneru – viši vatrogasni časnik 1. klase.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kutjevo dodijelilo je priznanje za doprinos u radu vatrogasne mladeži sudionicima 13. državnog vatrogasnog natjecanja u Zadru koje su primili Ivan Ašenbrener, Karlo Voštog, Ivan Jozić, Antun Terzić, Devid Voštog, Ana Lukanović, Andrea Ament, Anita Kovačević, Matija Magdalenić, Sara Jozić, Ivan Šimić
Mihael Ašenbrener i Josipa Ašenbrener.

Upravni odbor DVD-a Kutjevo je Skupštini predložio što je jednoglasno i prihvaćeno da novim članom UO postane Nediljko Nenadić koji će obnašati i dužnost blagajnika.

Muška pjevačka skupina Grabarčani otpjevali su vatrogasni i himnu “Lijepa naša domovino”

Foto: D. Krstanović

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment