KOMEMORACIJA U SLOBOŠTINI: Brojna izaslanstva položila vijence i cvijeće u čast 1368 žrtava

SLOBOŠTINA – Neka ovo tužno mjesto bude ohrabrenje svima kako se ovako nešto ne bi ponovo dogodilo i ubilo ljudskost u vama – kazao je na komemorativnom skupu u Sloboštini  član požeške Udruge antifašista Borivoj Zarić u povijesnim prikazu o ratnim stradanjima 1368 civilnih žrtava 16. kolovoza 1942. godine u Sloboštini. Riječ je o ženama, starcima i djeci s područja Kozare (BiH), te Pakraca i Sloboštine, te okolnih sela koji su poubijani i bačeni u pet ovdašnjih bunara, a kasnije su sahranjeni u zajedničku grobnicu iznad ovog sela.

Na mjestu gdje je obnovljeno spomen obilježje nakon minute šutnje vijence i cvijeće položila su izaslanstva Bosanske Dubice, Saveza antifašista Hrvatske, Vijeća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije, zatim udruga antifašista Požege, Pakraca-Lipika, Vukovara,  Daruvara i Slatine, te Zajedničkog vijeća općina Vukovar i Srpske demokratske samostalne stranke iz Vukovara.  Sudionike skupa pozdravila je Kata Holjevac, predsjednica požeške Udruge antifašista.

-Namjera je bilo zatrti stanovništvo ovih krajeva jer su bili podrška ustanku i partizanskom pokretu, a zločini se danas negiraju i relativiziraju tako da mladi o tome malo znaju iako je to negiranje zapravo također zločin – kazao je okupljenima predsjednik Vijeća srpske manjine županije Veljko Džakula.

 Tijekom službenog programa nekoliko prigodnih pjesama izveo je mješoviti pjevački zbor „Prosvjete“ Pakrac-Lipik, a izveden je recital sa stihovima o stradanju  toga naroda.

Na kraju skupa tijekom druženja sudionika nastupila je zabavna grupa Osmijeh pod vodstvom Voje Milojevića.

 

0 Comment