Jagečići drže i do sv. Ivana Glavosjeka, a slave i zaštitnika župe sv. Mihovila /FOTO/

STRAŽEMAN/BIŠKUPCI – Još je malo sela u požeškom kraju gdje se župne svetkovine i kirvaji slave po starim običajima, a pogotovo gdje slave uz zaštitnika župe još jednog sveca. To je slučaj u pojedinim obiteljima u selima stražemanske župe.

U biškupačkoj obitelji Jagečić gdje su goste dočekali domaćin Vinko i njegova majka Marija (80) uz blagdan sv. Mihovila slave i drugi blagdan kojega u narodu zovu rezervni ili kokošji kirvaj.  

Na jelovniku su se našla tradicionalna slavonska jela za kirvaj počevši od domaće kokošje juhe, te pečenke, a domaćica je kao prilog spravljala krumpire na starinski način ispekavši ih na luku, te ih zalila mlijekom i kajmakom!

Dakako bilo je tu i domaćih kolača djelo ruku domaćice Marija, jedna od najstarijih folklorašica biškupačkog KUD „Šijaci“, a neke pripremila kako su je učile njena majka i kasnije svekrva. Kaže nam da su je one podučile i pripremati domaći kruh u kvas koji se malo gdje peče u našim selima i to u krušnoj peći.

Vinko ima vinograd pa se kušalo i domaće vino, te druga pića za brojnu rodbinu  i prijatelje, a  već ih pozvao za mjesec dana na Miolje kada ovaj kraj desetljećima ima glavni kirvaj.

Foto: D. Mirković 

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment