“Interpretacijski centar Terra Panonica” – projekt koji ima za cilj revitalizirati infrastrukturu za stavljanje prirodne baštine u svrhu gospodarskog razvoja

Projekt “Interpretacijskog centra Terra Panonica” kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u financijskom razdoblju 2014. – 2020. kojemu je nositelj grad Pleternica ima za cilj revitalizirati infrastrukturu za stavljanje prirodne baštine u svrhu gospodarskog razvoja. Ukupna vrijednost projekta je 24.718.714,00 kuna, a dodijeljena su sredstva u iznosu od 19.617.772,61 kuna.

Projekt je predstavljen na početnoj konferenciji u sklopu kojeg će biti izgrađen Interpretacijski centar, multimedijalna dvorana, izložbeni prostor, poučne staze, sustavi evidentiranja posjetitelja, te održane edukacije ciljnih skupina te ostale aktivnosti koje ovaj projekt čine održivim u budućnosti.

Prirodna baština Grada Pleternice i Požeško – slavonske županije bit će temelj za razvijanje društvenog života koja će se temeljiti na edukacijama, terenskim posjetima, otvorenim danima, uspostavljanju volonterskih akcija u prirodi i slično. Sve navedene aktivnosti direktno i indirektno će poboljšati turističku ponudu Grada Pleternice i Požeško – slavonske županije što će rezultirati većim brojem dolazaka u Pleternicu.

-Interpretacijski centar Terra Panonica sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz programa za promicanje održivog razvoja prirodne baštine.Svrha projekta je osvijestiti lokalno stanovništvo i posjetitelje o važnosti prirodne baštine. Većina nas nismo ni svjesni kakvo prirodno bogatstvo imamo u neposrednoj blizini – naša rijeka Orljava i samo korito uz koju se ovaj projekt realizira dio je “Natura 2000″ ekološke mreže zaštićenih područja na području Europske unije koja je ujedno najveća koordinirana mreža očuvanja prirode na svijetu. Dakle, prirodna baština koja je na našem području ovim putem će se sačuvati i prezentirati za sve buduće generacije, kako za građane Pleternice tako i za posjetitelje turiste – rekla je Marija Mitrović, koja je zadužena za provedbu projekta koja je naglasila kako je cilj projekta održivo korištenje prirodne baštine te doprinos održivom društveno-gospodarskom razvoju grada Pleternice kroz uspostavu suvremenog i vrhunski opremljenog Interpretacijskog centra Terra Panonica.

-Pojednostavljeno, zgrada starog kina kroz ovaj projekt će dobiti novo ruho, novi izgled i nove sadržaje i bit će središnje mjesto za okupljanje posjetitelja, turista i svih onih koji žele cijeniti turističku baštinu – dodala je Marija Mitrović.

-Sve aktivnosti koje Grad radi idu u smjeru razvoja gospodarstva, a ovaj projekt vezan je konkretno uz razvoj turizma i odgovara na puno izazova- osim što će tu biti centar prirodne baštine, riješili smo jedan ključni problem a to je derutna zgrada stare kino-dvorane koja nije služila ničemu. Pleternica će dobiti prostor kakav zaslužuje. Naša knjižnica s 90 sjedećih mjesta postala je mala za sve manifestacije koje radimo, dok je školska sportska dvorana sa svojih 600 mjesta ponekad ipak prevelika. Ovaj budući Interpretacijski centar Terra Panonica s 255 sjedećih mjesta bit će jedan prekrasan prostor koji će zadovoljiti brojne potrebe naših udruga i građana. Radujem se da ćemo se u budućnosti moći družiti i susretati već sljedeće godine u lipnju u toj našoj obnovljenoj kino dvorani, odnosno multimedijalnom centru – istakla je Antonija Jozić gradonačelnica Pleternice.

Projekt će se se provoditi 47 mjeseci. Partneri su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško – slavonske županije i Turistička zajednica Grada Pleternice.

0 Comment