Iako je božikovina zaštićena biljna vrsta u našoj zemlji može se kupiti na požeškoj tržnici jer kontrole očito nema!

Božikovina je najpoznatija je vrsta roda Ilex i jedini predstavnik roda koji od prirode raste u Hrvatskoj. Kako je u nas zaštićena biljna vrsta, valja upozoriti da je zabranjeno u prirodi trgati njegove grane ili čupati cijele biljke, a ukoliko ste ljubitelj božikovine – jednu ili nekoliko iz uzgoja pribavljenih sadnica te lijepe biljke možete posaditi u svom vrtu, na terasi ili balkonu.

Unatoč činjenici da je riječ o zaštićenoj vrsti božikovina se može naći u prodaji na požeškoj tržnici. Riječ je očigledno o neodgovornosti pojedinaca, ali i nedostatku odgovarajuće inspekcije kontrole prometa biljnim vrstama iz prirode.

Prirodno stanište božikovine je pretežno u planinskim krajevima (do 1200 metara nadmorske visine) srednje i zapadne Europe. Na prirodnim staništima tvori manje šumarke koji gusto pokrivaju površinu i od nekoliko stotina četvornih metara no također raste u manjim skupinama ili pojedinačno. Lišće mu je debelo, kožasto, tamnozeleno, odozgo sjajno. Na mlađem grmlju i izdancima listovi su raznosmjerno bodljikavo nazubljeni, dok je na odraslim stabalcima i gornjim granama većeg grmlja lišće cijela ruba. Cvjetovi su blijedožućkaste boje, imaju zakržljale plodnice ili neplodne prašnike pa su samo prividno dvospolni no stvarno su cvjetovi jednospolni, a biljke dvodomne. Plod je koštunica, približne veličine zrna graška, sadrži 4-5 sjemenki i stoji na peteljci dužine do 1 centimetra. Plodovi sazrijevaju od studenog i ostaju na granama do proljeća (ukoliko ih ne pojedu ptice).

Božikovina je vazdazeleni grm ili niže stablo, na prirodnom staništu može doseći visinu od 5-10 metara (ovisno o životnim uvjetima). Raste prilično sporo te kroz tri godine može doseći visinu od jednog metra, dok će visinu od 2-2,5 metra dostići tek kroz šest-sedam godina. Dugovječno je stablo i može doživjeti starost i dulju od stotinu godina. Ta biljka dobro podnosi osunčana, polusjenovita i sjenovita staništa no na osunčanim staništima će se ljepše razvijati, a lišće će biti gušće.

Foto: Ilustracija

0 Comment