Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić laganim, ali sigurnim korakom stigla do europskih institucija: Imenovana je u Odbor regija EU

Temeljem objedinjenoga prijedloga Hrvatske zajednice županija, Udruge općina u Republici Hrvatskoj i Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, izmijenjena je Odluka o imenovanju članova i zamjenika članova u Odbor regija Europske unije, u mandatnom razdoblju 2015.-2020. godine.

Novim se  članicama i članovima u Odbor regija Europske unije u navedenom mandatnom razdoblju imenuju Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije, Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba i Ivan Gulam, općinski načelnik Općine Pirovac, a zamjenicom i zamjenicima članova imenuju se Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije, Matija Posavec, župan Međimurske županije, Anteo Milos, gradonačelnik Grada Novigrada-Cittanova i Antonija Jozić, gradonačelnica Grada Pleternice.

Imenovanje gospođe Jozić u ovo značajno tijelo, za dobre poznavatelje prilika u našoj lokalnoj samoupravi, nije veliko iznenađenje jer je njen rad očigledno prepoznat na višim razinama uključujući i onu državnu. Gradonačelnica Jozić je i članica hrvatske delegacije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća EU u koje tijelo je još prije imenovana. Zasigurno su ključne bile provedene aktivnosti ovog grada na apliciranju i dobivanju sredstava iz europskih fondova po čemu je Pleternica na samom vrhu među hrvatskim gradovima i općinama ali i po brojnim drugim dostignućima.  

-Moram priznati da sam bila iznenađena kad su krenule pristizati čestitke vezano za moje imenovanje u Odbor regija EU od strane Vlade RH iako sam imala informaciju da sam predložena u to tijelo, no nisam znala kada će se imenovanje naći na dnevnom redu sjednice Vlade RH. Naravno da mi je ovim imenovanjem iskazana iznimna čast i od strane Udruge gradova kao predlagača i Vlade RH kao donositelja odluke. Vjerujem da je moj rad u Gradu Pleternici prepoznat i da mi je ovo na neki način i nagrada i potvrda da se rad i rezultati valoriziraju na razini Vlade RH, ali isto tako i moje Hrvatske demokratske zajednice jer se pri imenovanju osim lokalne i geografske strukture vodi računa i o političkoj – rekla je gradonačelnica Jozić, odgovarajući na naš upit vezan za novo imenovanje u Odbor regija EU.

Europski odbor regija je savjetodavno tijelo EU-a koje čine izabrani lokalni i regionalni predstavnici iz svih 28 država članica. Oni u Odboru regija iznose svoje mišljenje o zakonodavstvu EU-a koje izravno utječe na regije i gradove.

Odbor regija omogućuje regijama i gradovima da službeno iznesu svoje stavove u zakonodavnim postupcima EU-a i tako osigurava poštovanje položaja i potreba regionalnih i lokalnih vlasti.

Izmijenjenom odlukom razriješen je dio dosadašnjih članova i zamjenika članova i to Predrag Štromar, Jelena Pavičić Vukičević, Snježana Bužinec, Viviana Benussi, Ivan Vučić, Tulio Demetlika i Josipa Rimac.

Odbor regija EU tijekom svake godine održi  najviše šest plenarnih sjednica na kojima se donose mišljenja o između 50 i 80 zakonodavnih projekata.

0 Comment