Grabarčani se pripremaju za svoju godišnju Skupštinu: “Čuvamo i njegujemo običaje koje su nam u nasljeđe ostavili naši stari” /FOTO/

Na svojstven način u tijeku su pripreme za godišnju Skupštinu Muške pjevačke skupine “Grabarčani”, pečenje odojka i priprema drugih delicija, kako bi se nakon radnog dijela sjednice na tradicionalan način počastili gosti i uzvanici koji su pozvani.

Počeli su se momci iz Grabarja, a i oni koje korijeni vežu za to mjesto, neformalno družiti, prije nešto više od pet godina. U tom druženju bili su uporni, sastajali su se, pjevušili milozvučnim glasovima i polako plijenili pozornost prvo mještana u svom selu, nakon toga i onih s područja grada Kutjeva da bi u konačnici probili granice, ne područja svoga grada već i županije. Došao je nakon nekog vremena i red da se registriraju i postanu prava legalna, nazvana, Muška pjevačka skupina “Grabarčani”.

Vole pjevati onako sebi za dušu ali i da bi uveselili svoje prijatelje i one koji ih pozovu na nastupe na nekim od manifestacija. Njeguju oni običaje koje su naslijedili od svojih starih koji su se također u svojim mlađim danima sastajali i družili, pjevali i uveseljavali druge uz svoje brojne obveze koje su ih vezale za polje, farme i druga mjesta na kojima su radili kako bi za svoje osigurali život dostojan čovjeka seljaka koji je bio i ostao svoj na svome.

Sadašnja ekipa Grabarčana osnovala je Udrugu i registrirala ju u drugoj polovici 2016. godine i od tada su prionuli ozbiljnom druženju, redovitim probama i uvježbavanjima onih starih izvornih napjeva koje svojim glasom pronose na već sada brojnim manifestacijama. U svom repertoaru imaju i neke novije pjesme koje tako dobro uvježbaju da oduševe publiku pred kojom nastupe na različitim manifestacijama.

Muška pjevačka skupina “Grabarčani” je kao takva skupina jedina na području Požeštine dok sličnih ima već dugi niz godina na području Nove Gradiške, Slavonskog Broda, Osijeka, Đakova i drugih mjesta. Već sada na repertoaru imaju više od tridesetak izvornih slavonskih pjesma, te novoskladanih u duhu tradicionalne glazbe ovog podneblja kojima će se diče pjevajući na smotrama, festivalima ii drugim priredbama.

Mato Ergović, Stjepan Leist, Nenad Trčka, Zlatko Grandić, Kruno Petrović, Zdravko Matijević, Davor Baričević i Ivica Stastny ostaju zapisani kao osnivači Muške pjevačke skupine “Grabarčani”,. Oni su i danas članovi kojima grad Kutjevo, Požeško-slavonska županija i drugi pomažu u njihovom radu, a vrijedno je za izdvojiti nošnju koja ih diči i krasi na njihovim nastupima. Veliki doprinos za kupnju nošnje dao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević kojem su Grabarčani zahvalni.

0 Comment