“Grabarčani” pomlađuju članstvo – primili novog člana Maria Ergovića: “Želja nam je da nas pjesma vodi kroz godine” /FOTO/

Sve prepoznatljivija Muška pjevačka skupina “Grabarčani”, kao jedina takva na području Požeško-slavonske županije, održala je svoju Redovnu godišnju skupštinu na koju su se odazvali i njihovi brojni gosti i uzvanici. Uz predstavnike prijateljskih društava, KUD-a “Orljava” iz Pleternice, KUD-a “Svilenka” iz Buka te domaćeg KUD-a “Poljadija” iz Grabarja na Skupštini su bili nazočni i njihovi prijatelji iz Udruge zavičajnih pisaca i slikara Matko Peić. Među uzvanicima su, između ostalih bili, Ana Pirović, izaslanica požeško-slavonskog župana, Ivica Ribičić, predsjednik Gradskog vijeća grada Kutjeva i izaslanik gradonačelnika, mjesni sesvetački župnik vlč. Josip Klarić, predstavnici Šljivove grane, a naknado se priključio i zamjenik gradonačelnika grada Kutjeva Ivica Malnar.

Skupštinu je otvorio predsjednik Udruge “Grabarčani” Nenad Trčka koji je sve pozdravio i zaželio dobrodošlicu. Izvješće o radu u protekloj 2018. godini podnio je tajnik Kruno Petrović dok je za ono financijsko pripala čast da skromne brojke iznese Zlatko Grandić.

Tajnik Petrović je na početku svog podnošenja izvješća naglasio kako njihovo ime govori da je njihov cilj očuvanje  i promicanje ‘A capela’ pjevanje izvornih šokačkih i slavonskih napjeva.

-Prošle godine imali smo 14 nastupa na manifestacijama različitog karaktera. Krenulo se već u proljeće uvježbavanjem i izvođenjem državne i vatrogasne himne na godišnjoj skupštini DVD-a Grabarje, a nastavilo izvedbom pjevanih „muka“ po Marku i Ivanu u župnoj crkvi u Sesvetama i našoj kapeli u Grabarju, u suradnji sa župnim zborom župe Svih svetih. To je za nas bio veliki izazov jer se radi o posve drugačijoj interpretaciji i načinu pjevanja. Bili smo i sudionici Svečane sjednice Županijske skupštine i proslave dana Požeško-slavonske županije te prve gastro-manifestacije “Grill Slavonica” u Zarilcu. Kao i svake godine, tako i ove naš rad usporava tijekom sezone poljoprivrednih radova zbog privatnih obveza naših članova. Sezona nastupa ponovno kreće nastupom na smotri folklora „Poljadija u srcu“, Grabarje, te ubrzo nakon toga i na smotri pučkog crkvenog pjevanja u Buku na blagdan gospe Snježne. Osmi mjesec zaključili smo zapaženim nastupom na otvaranju izložbe fra Joakima Gregova u hrvatskoj Knjižnici i čitaonici Pleternica. Kako smo osmi mjesec završili tako smo deveti započeli, nastupom u Kutjevu za njegov dan, povodom dana Grada. Nastavili smo proslavom rođendana naših dragih prijatelja, članova i uzora Šljivove grane, te odmah ujutro pohrlili na 3. Agro tour Slavonija sajam na Trg Svetog trojstva. Rujan smo mjesec završili jednom premijerom, na 1. Diljskoj gljivarijadi s KUD-om Svilenka Buk. Nismo se umorili te smo u Etno kući Bello pjesmom pozdravili svjetski poznatog putopisca i snimatelja dokumentarnih filmova Julliana Mc Donnela, koji je u to vrijeme snimao sada već poznati dokumentarni film „Kulturna ruta bećarca i gange“. Godinu smo završili na još jednoj premijernoj manifestaciji „Advent u Kutjevu“ – rekao je podnoseći izvješće o radu tajnik Kruno Petrović dodajući kako su neke nastupe morali odbiti jer su bili u jeku sezonskih radova.

-Danas Udruga broji 19 članova od kojih je 9 pjevača, te redovnih i podupirajućih članova. Na čelu Udruge je predsjednik Nenad Trčka, a umjetničkim dijelom ravna Zdravko Matijević. Nadamo se da je pred nama još dugi niz godina plodnog i zapaženog rada -naglasio je zaključujući izvješće tajnik Petrović. 

Cilj članova Udruge je i pomlađivanje članstva odnosno njihove pjevačke skupine. Zainteresiranost za članstvom iskazao je Mario Ergović iz susjednog im sela Zarilca. Primili su ga u članstvo Udruge od kojeg se očekuje veliki doprinos posebice u kao pjevača u skupini budući da je bio duži niz godina član Kulturno-umjetničkog društva „Poljadija“ Grabarje iz koje je mrao napustiti zbog odlaska na rad izvan Požeško-slavonske županije.

Rad Udruge su pozdravili izaslanica požeško-slavonskog župana Ana Pirović, predsjednik Gradskog vijeća Ivica Ribičić, koji je bio i u ulozi izaslanika gradonačelnika, zamjenik gradonačelnika Kutjeva Ivica Malnar i drugi.

Novoprimljeni član Mario Ergović izrazio je zadovoljstvo na primanju u članstvo i obvezao se da će dati svoj maksimalni doprinos kako u radu same Udruge tako i pjevačke skupine te da mu je velika čast nastupati i pjevati i na taj način njegovati tradiciju svojih predaka i čuvati ju od zaborava.

Foto: D. Krstanović

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment