Glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske Nikolina Janković o očekivanom povećanju inteziteta prometa na cestama

Nastavno na predstojeće državne praznike očekuje se povećani intezitet prometa na cestama. Gasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske Niklina Janković oglsila se priopćenjem kojeg u cijelosti prenosimo:

Veliki broj građana Republike Hrvatske iskoristit će predstojeće državne blagdane Dan antifašističke borbe i Dan državnosti, odnosno nadolazeći tzv. „produženi vikend“ za putovanja i odmor te će se zbog toga u značajnoj mjeri povećati intenzitet prometa na cestama.

Uzimajući pritom u obzir i početak glavnog dijela turističke sezone 2018. godine, najveće povećanje prometa na cestama očekuje se u četvrtak 21. lipnja u poslijepodnevnim satima, petak 22. lipnja u prijepodne, subotu 23. lipnja prijepodne, nedjelju 24. lipnja poslijepodne, kao i u ponedjeljak 25. lipnja u poslijepodnevnim satima, upravo na glavnim prometnim pravcima koji vode iz unutrašnjosti prema moru, kao i glavnim tranzitnim pravcima, odnosno na autocestama: A1 (Zagreb-Split), A3 (Bregana-Zagreb-Lipovac), A6 (Bosiljevo-Rijeka), A2 (Zagreb-Macelj), A4 (Zagreb-Goričan) te na državnoj cesti D1 (Karlovac – Slunj – Gračac – Knin – Split).

Istovremeno, zbog povećanog prometa na cestama, povećava se i broj prometnih nesreća, kao i broj stradalih osoba u njima.

Kako se većina prometnih nesreća događa jer sudionici u prometu grubo krše osnovne prometne propise, Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu pozornost posvetit će stanju sigurnosti cestovnog prometa te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti.

U provođenje planiranih aktivnosti uključit će se maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika, a organizacija rada i usmjeravanje službe planirati će se tako da se osigura vidljiva nazočnost policijskih službenika na cestama, odnosno, da se pokriju svi prometni pravci koji se statistički iskazuju kao ugroženi.

Istodobno, u funkciju će se staviti svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za nadzor brzine, uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, testeri za droge…).

Tom prilikom posebna pozornost posvetit će se sudionicima u prometu koji „iskaču“ iz normalnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise zbog kojih se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama, odnosno čine prekršaje iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ – vožnja pod utjecajem alkohola, kretanje brzinama većima od dopuštenih, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela, ali i prekršajima motociklista.

Međutim, svjesni smo činjenice kako je aktivnost prometne policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, kao i da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije.

Stoga upozoravamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa.

Posebno apeliramo na vozače da:

-prije polaska na put provjere ispravnost vozila, stanje guma i posjedovanje odgovarajuće opreme;

-prije putovanja pravovremeno se informiraju o vremenskim prilikama i stanju na cestama;

-na put kreću odmorni, odnosno ako tijekom vožnje osjete umorni, da se bez obzira na blizinu odredišta zaustave i odmore;

– vežu se sigurnosnim pojasom;

-pobrinu se za propisan smještaj djece u vozilu;

-brzinu kretanja vozila prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti;

-poštuju ograničenja brzine (zakonska ili ona postavljena prometnim znakom);

-ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje;

-bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja;

-prilikom vožnje u kolonama, kao i za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta (magla, kiša), povećaju razmak između vozila, imajući na umu duži zaustavni put;

-za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta, izbjegavaju nagla kočenja, nagla ubrzanja i nagla okretanja kotača upravljača;

-se prilikom vožnje autocestom, kreću krajnjom desnom prometnom trakom, a lijevu koriste samo za pretjecanje,

-na autocesti ne zaustavljaju niti parkiraju motorno vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene,

-ne koriste mobitel tijekom vožnje, a ukoliko je to neophodno potrebno, da ga koriste isključivo uz pomoć uređaja koji omogućuju njegovo korištenje bez upotrebe ruku.

Naposljetku, zbog očekivanog povećanja prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi, pozivamo sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa i međusobno tolerantno ponašanje, kako bi ovaj „produženi vikend“ protekao sa što manje stradalih na našim prometnicama.

0 Comment