/FOTOGALERIJA/ Veliki četvrtak – Misa posvete ulja u požeškoj Katedrali

POŽEGA – Požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević predvodio je Misu posvete ulja na Veliki četvrtak u požeškoj Katedrali u zajedništvu sa svećenicima Požeške biskupije. Na misnom slavlju sudjelovali su i ovogodišnji kandidati za sakrament potvrde iz župa Katedralnog arhiđakonata.

Misno slavlje posvete ulja poseban je trenutak u cijeloj liturgijskoj godini kad, „kao prezbiterij mjesne Crkve” svećenici okupljeni oko biskupa, promišljaju o svom pozivu – svećeništvu.

Razmišljajući o poslanju ministerijalnih svećenika koji su na misnom slavlju obnovili svoja obećanja bio je trenutak i prisjetiti se onoga što su obećali na dan svećeničkog ređenja, te da se pred Bogom i svojom savješću ispitaju jesu li obećanom ostali vjerni. Zadaća svećenika, biti blagovjesnikom radosne vijesti – nikad nije bila laka.

Na Veliki četvrtak Crkva u svim Katedralama svijeta, u spomen na sveta pomazanja, blagoslivlja bolesničko ulje i posvećuje ulje svete Krizme, kojim se pomazuju krštenici, svećenici i biskupi. Crkva vjeruje da pomazanici krštenici, krizmanici i svećenici u zajedništvu s biskupom imaju Kristov miomiris. Još i više tijekom posvete ulja biskup u ulje simbolično „udahnjuje svoj dah“, sjećajući nas da je u svakom pomazanju na djelu stvaralački Božji čin.

Foto: Marko Krstanović

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment