Festival običaja proglasio najgizdaviju Šokicu Sanelu Bunikić

POŽEGA – Povorkom sudionika Festivala običaja  i kulturne baštine, te njihovim nastupom na pozornici i izborom najgizdavije Šokice, te kasnije Jazz festom i Festivalom elektronske glazbe počeo je Aurea fest 2018. pod sloganom Dobre vibracije.

U povorci, te kasnije na pozornici nastupili su Požeške mažoretkinje, Gradsko KUD Požega, zatim Zavičajno KUD Rama iz Pleternice, HKUD Slavonija iz Jakšića, Češka beseda iz Bjeliševca, KUD Bektež, Šijaci iz Biškupaca, Poljadija iz Grabarja, Matica slovačka Kukučin-Kuntarić iz Jakšića i KUD Požeška dolina iz Požege,  koji su kroz pjesmu i ples prikazali tradiciju, običaje, pjesme i plesove Požeštine. Tu su još bili berači i vinogradari udruga “Stjepan Koydl” iz Požege i “Kutjevački vinari” iz Kutjeva prikazujići berbene običaje sa grožđem, zatim članovi konjogojskih udruga iz Požege i Pleternice sa zapregama i jahačima, gradska glazba Trenkovi panduri, povijesne postrojbe Trenkovi panduri i Gradska straža itd. Pozdravnim riječima Aurea fest 2018., koji nastavlja tradiciju požeških festivala dugu 49 godina, otvorio je gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

Uslijedio je izbor najgizdavije Šokice,a sudionice iz svih krajeva Slavonije su odisale ljepotom i gizdavošću, te originalnošću nošnji starih više desetljeća.

Drugom pratiljom proglašena je Kristina Galešić iz Voćina, prvom pratiljom Valerija Slijepčević iz Prekopakre, dok je titulu Najgizdavije Šokice Aurea festa 2018,. ponijela Sanela Bunikić iz Siča kraj Nove Kapele. Pokrovitelj izbora bila jer Vladorena kava, a lente i nagrade uručili su gradonačelnik Puljašić, zamjenik mu Mario Pilon i Josip Vitez, predstavnik glavnog sponzora festivala dd Kutjeva. Dok je trajao izbor svirali su mladi tamburaši “De Gotho” iz Grabarja, a u Pješačkoj zoni uz brojne štandove sa ponudom vina, domaćih specijaliteta i suvenira nastupili su tamburaši Arteški bunar iz Garčina, dok je na Trgu sv. Terezije održano prvo polufinale dječjeg festivala za Superglas.

Prvi festivalski dan okončan je velikim jazz koncertom pred punim Atletskim stadionom uz nastup Big benda Požega, njihovog gosta Marka Tolje i poznatog sastava Cubismo, a u diskoteci Platinum IN održan je Aurea fest elektronske glazbe uz nastup poznatih DJ dvojca PEZNT iz Zagreba, zatim Topa iz Požege i Mark de Line.

Festival se nastavlja u petak kada je na središnjem Trgu sv. trojstva Aurea fest popularne glazbe sa novim zabavnim skladbama, te na Atletskom stadionu Aurea Urban Festom uz nastup TBF, Brain Holydays i Justin’s Johnson. .

 

0 Comment