DVD Jakšić s ambicioznim planovima u ovoj godini uz značajno ulaganje u dogradnju doma

JAKŠIĆ –Redovitu 111. Izvještajnu skupštinu održalo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Jakšić, kao jedino takvo na području tamošnje općine koje je prošle godine proslavilo 110. obljetnicu djelovanja.

Za DVD Jakšić slobofdno se može reći da je upravo to društvo najviše napredovalo u nekoliko proteklih godina što se moglo čiti iz izvješća koje je podnijela tajnica Julijana Panijan i očitovanju o velikoj brizi za edukacije i najvećem broju od svih vatrogasnih društava po obučavanju za vatrogasne činove i vatrogasne specijalizacije.

Julijana Panijan, tajnica DVD-a Jakšić

Veliki iskorak su napravili i sa nabavkom vatrogasnih vozila i tehnike, te su uz vlastita sredstva i kroz donacije iz Tirola nabavili tri vozila. Sada se pokazalo da im je malo vatrogasno spremište i garaže, te su napravili projekt, koji su kandidirali na sredstva fondova i očekuju ove godine kretanje u dogradnju vatrogasnog doma, izgradnju vatrogasnog tornja, proširenje društvene dvorane i podizanje energetske učinkovitosti cijelog Vatrogasnog doma.

DVD Jakšić, koje je stožerno društvo, ali i jedino društvo na području općine Jakšić s pojedinim odjeljenjima u ostalim naseljima, danas broji 157 članova, od kojih je 31 operativni član, 6 izvršnih, 104 pomažuća, 5 pričuvnih, 2 počasna i 9 veterana. Svakako veseli činjenica da društvo ima preko 40 članova u vatrogasnoj dječjoj i postrojbi vatrogasne mladeži, što sigurno osigurava budućnost ovog društva. U prošloj godini intervenirali su 5 puta na požaru otvorenog prostora i 4 puta na stambenim objektima, te 7 puta na tehničke intervencije.

Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić

Protekle godine DVD Jakšić je u najvećem dijelu financirala općina Jakšić s 130 tisuća kuna, što su posebno istakli predsjednik društva Ivan Baša i ostali gosti na skupštini, te pohvalili odličnu suradnju općine i načelnika Ivice Kovačevića. Kroz razne pomoći i donacije prikupili su još 95 tisuća kuna u sredstvima, ali i 151 tisuću kuna donacije u vatrogasnom navalnom vozilu iz austrijskog Tirola. Tako su prošle godine imali na raspolaganju preko 240 tisuća kuna i na taj način društvo vidno napreduje.

Za slijedeću godinu općina će uz sve pomoći oko rješavanja projekata za europska sredstva za DVD Jakšić izdvojiti 150 tisuća kuna, jer ovo društvo kako kaže načelnik Kovačević, nije samo odradilo sve što je potrebno na zaštiti i spašavanju, nego cijelu godinu živi sa svojim sumještanima i uključeno je u sve aktivnosti na području općine, surađuje sa svim udrugama i odlično se nadopunjuju. Upravo je to jedan odličan primjer dobrog rada i suradnje.

Ruža Veselčić-Šijaković, načelnica općine Tovarnik

Na skupštini su uz vatrogasne čelnike županije, predsjednika VZŽ Željka Petrovića, predsjednika VZ Požeštine Josipa Ašenbrenera, nazočili i predstavnici 20 vatrogasnih društava, ali i općine Tovarnik koja je prijatelj općine Jakšić. Uz vatrogasnu delegaciju nazočila je i načelnica općine Ruža Veselčić-Šijaković, te najavili i još bolju suradnju u budućnosti.

Nagradili su i vatrogasce Vatrogasnim spomenicama, za 40 godina rada: Stjepan Kovačević, Pero Čevapović i Stjepan Čevapović. Za 30 godina: Franjo Baričević i Branko Kovačić, a za 20 godina: Andrija Starčević, Nenad Njemčević, Ivan Baša, Tomislav Čevapović, Josip A. Kovačić i Josip Kovačić. Za 10. godina spomenice su dobili: Tomislav Marković, Stjepan Faubel, Danijela Rezo i Pavel Treger.

/Foto: Marko Krstanović/
0 Comment