Domaće je domaće: Slasni crveni i sočni plodovi trešnje s podneblja Požeštine na dohvat su vam ruke, na štandu kod crkve sv. Roka

Svi oni koji žele slasne, crvene i prije svega domaće trešnje veoma lako mogu doći do njih. Ove se godine pobrinula obitelj Berger-Leskovar, koja ima svoj OPG i vlastite nasade trešanja da svojim sugrađanima, ali i svim putnicima namjernicima na svom štandu pokraj crkve sv. Roka u Požegi ponude slasnu voćku koja ima svoje posebnosti.

OPG- Berger-Leskovar 2005. godine podigla je nasade trešanja na površini većem od jednog jutra. Na toj površini zasađeno je više od 350 stabala koje upravo ovih godina daju svoj najveći urod. Planski je vršena sadnja kako bi se krenulo s dozrijevanjem i branjem onih ranijih sorti do onih kasnijih, Burlat, Lapins, Silvia i Cordia.

Svakim danom bilo sunce bilo kiša na štandu vas već od 7 sati čekaju mladi ljubazni prodavači, koji su imali privilegiju ne ići u berbu već baviti se onim interesantnijim poslom, prodajom. Brojni su upiti kupaca, zar su stvarno domaće, s podneblja iz Požeštine i sl. Kada se kupcima kaže o kojoj se obitelji radi koja uzgaja trešnja i kada kušaju slasni plod voćke ne mogu a da ne kupe i ne ponesu taj domaći proizvod.

Ovih su dana, na jedan specifičan način manje količine trešanja završile i u Francuskoj gdje se tražila samo jedna trešnja više jer njena kvaliteta ne može se usporediti s onima o kojima ne znamo ništa, otkud dolaze, gdje se i na kakav način uzgajaju i sl.

Svi oni koji ste ljubitelji trešanja i tog slasnog ploda voćkice imate priliku zasladiti se barem još 10-ak dana koliko će berba još trajati. Inače trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, a manji broj radi prerađevina, kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju i sl. Trešnje se upotrebljavaju i za proizvodnju likera ili rakija. Jednom ubrane trešnje više ne dozrijevaju, pa se moraju brati zrele. Svježe su trešnje sjajne, pune i sa žarko zelenim peteljkama. Jako su praktične jer im osim pranja ne treba gotovo nikakva priprema i najbolje su svježe.

U razgovoru s mladim prodavačima doznajemo kako su im potrebne i vrijedne ruke koje bi brale plodove trešanja. Ako ima netko zainteresiran i za taj posao neka im se obrati na obostrano zadovoljstvo.

0 Comment