DIVLJAŠTVO SREDNJOŠKOLACA: Cestu i okoliš od škole ka gradu zatrpali hrpama papira /FOTO/

TREBA LI KAŽNJAVATI NEODGOVORNO PONAŠANJE MALOLJETNIKA?

POŽEGA – Vraćajući se iza podneva sa nastave iz požeških srednjih škola njihovi učenici su pokazali potpuni nemar i neodgovornost prema sredini u kojoj žive. Oni su očigledno slaveći na samo njima  svojstven način završetak školske godine poderali svoje bilježnice i knjige, te hrpama tih papira zatrpali kolnik, nogostupe i okoliš u Osječkoj ulici.

-Što da radim oko kuće mi je svinjac, nemamo se kome obratiti, a sami to ne možemo očistiti – kazao nam je telefonom zabrinuti stanovnik te ulice koji nas je telefonski kontaktirao.

Djelatnici požeškog Komunalca brzo su izašli i čistili što su mogli, no iza ovoga stampeda je ostalo mnogo krupnijih i sitnijih papira, koje je još raznosio vjetar pa je to bilo praktički nemoguće sve očistiti.

Postavlja se pitanje odgoja onih koji su to učinili jer smo sigurni da ih to roditelji nisu naučili, a ni njihovi nastavnici i profesori kroz osnovnu i srednju školu.

Oni očito ne osjećaju nikakvu odgovornost za to što su učinili kao da to nije njihov grad i sredina kojom će ponovo prolaziti ili u njoj živjeti.

Pitanje je da li ovakav nered čine i u vlastitoj kući ili dvorištu.

Neki od njih očigledno misle da gradske ulice nisu ničije, te da se po njima može raditi što je komu volja.

Prava je šteta što taj dio grada nema nadzorne kamere pa bi se lako moglo utvrditi tko su počinitelji takvih (ne)djela. Dakako da bi im trebalo poslati račune za čišćenje javnih površina nakon njihovog divljačkog pohoda. To je u razvijenim zemljama zapada potpuno normalna stvar. Upitno je koliko roditelji prate i znaju za ovakvo ponašanje svoje djece. No, kada bi trebali platiti to čišćenje ili kaznu za ovakvo maloljetničko ponašanje zasigurno im ne bi bilo svejedno.

Stoga za pouku mogu oni bar pokušati utjecati da se ovakve nemile scene na sramotu ovoga grada ne ponavljaju slijedećih godina.

Foto: D. Krstanović

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

0 Comment