Dani Slavonske šume u Našicama – Sjajna turistička priča s gospodarskim potencijalom koja spaja sve slavonske županije

Proteklog vikenda u Našicama je održan Festival „Dani slavonske šume.“ Jedinstvena je to, najveća i najprepoznatljivija gradska manifestacija koja ima za cilj predstaviti ono najbolje što Našice imaju -šume, četverodnevno gospodarsko-turističko-ekološko-sportsko i kulturno događanje koje u grad svake godine privuče desetak tisuća posjetitelja i spoji svih pet slavonskih županija.

Organizatori događaja su Grad Našice, zajedno s podružnicom Hrvatskih šuma, ogrankom Matice Hrvatske i turističkom zajednicom, uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede.

– Prilika je ovo da iz „malog grada velikog srca“ pošaljemo poruku optimizma i pokažemo ono najbolje, najvrjednije što imamo – slavonsku šumu, stoljetnu tradiciju šumarstva, kvalitetu drvnih proizvoda po kojima smo poznati i cijenjeni diljem svijeta, ali i bogatu kulturnu i prirodnu baštinu kojima se ponosimo, jer i to su Našice. – istaknuo je, pozdravljajući središnjeg dana festivala u prekrasnom ambijentu našičkog perivoja mnogobrojne goste i posjetitelje, gradonačelnik Josip Miletić.
Da je riječ o manifestaciji koja je odavno prešla granice lokalnog i priči s istinskim gospodarsko-turističkim potencijalom, potvrdio je Ivo Anušić, prvi čovjek Osječko baranjske županije i izaslanik premijera Andreja Plenkovića, svjestan kako su upravo šume, jedan od najvažnijih resursa Slavonije.

– Prije svega slavonski hrast, a onda i brojne druge vrste drveta koje rastu u slavonskim šumama, nadaleko su poznate ne samo u našim krajevima, nego i diljem svijeta. Činjenica je to koju trebamo promovirati, ali i razvijati svijest o važnosti šuma kao iznimnog nacionalnog prirodnog bogatstva kojim pametno gospodare Hrvatske šume . Riječ je o sirovini koja, uvjeren sam, može ojačati Slavoniju, jer, naučimo li je na pametan način koristiti, uvažavajući stoljetnu ostavštinu, ali i nova saznanja iz ekologije i šumarske struke, onda drvo, našu šumu, drvnu industriju, možemo ugraditi i u socio-ekonomski rast Slavonije. – naglasio je Anušić.

– Upravo to je i cilj manifestacije Dani slavonske šume koju podržava i Vlada RH. Osim toga, riječ je o događaju koji povezuje i svih pet slavonskih županija, jer, jedino tako, zajednički, uz promišljenu strategiju – i turizma i gospodarstva, ne pojedinačno, jer, suviše smo mali, moguće je razmišljati o uspjehu i razvoju. Na sreću, tako sve više, razmišljaju i donosioci političkih odluka i čini se, kako je, napokon, sazrelo vrijeme za dogovor i suradnju. – upoznao je izaslanik premijera Plenkovića, župan Ivan Anušić, a osobnim dolaskom potvrdio i gradonačelnik grada Požega, Darko Puljašić, gost grada Našica.

Za najbolju moguću promociju Slavonije i njenih šuma, na istoimenom su se festivalu pobrinuli šumari, sudionici središnjeg sadržaja manifestacije, natjecanja sjekača u kojem su sudjelovali sjekači iz Vinkovaca, Osijeka, Požege, Nove Gradiške i Našica i članovi nacionalne reprezentacije, baš kao i mnogobrojni izlagači 13. Obrtničkog i sajma proizvoda i usluga ruralne Slavonije. Jer, uz šume i drvnu industriju s tradicijom, zanatlije i gastro majstori zasigurno su jednako prepoznatljiv regionalni adut.

Izvor: slavonski.hr / pozega.hr

0 Comment