Dan žutih mimoza: “Rak vrata maternice je bolest koje s današnjim mogućnostima medicine ne bi trebalo biti” /FOTO/

POŽEGA – Mediteransko cvijeće, prekrasne žute mimoze krasile su Trg sv. Trojstva, a povod je bio obilježavanje Dana borbe protiv raka vrata maternice. Obilježavanje kao javno zdravstvenu akciju organiziraju Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije u suradnji s Ligom protiv raka Požeško-slavonske županije. U sklopu događanja prodajom doniranih mimoza prikupljat će se sredstva za rad požeške Lige protiv raka.

Dr. med. Jasminka Kovačević, specijalist javnog zdravstva naglašava kako u Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice oboli oko 400, a umre više od 100 žena te da na području Požeško-slavonske županije svake godine oboli desetak žena, a nekoliko žena, na žalost, i umre.

-Od raka vrata maternice, s obzirom na mogućnosti koje danas medicina ima, ne bi trebala niti jedna žena više oboljeti, a samim tim niti umrijeti,. Od raka vrata maternice može se uspješno zaštititi, odgovornim spolnim ponašanjem, redovnim odlaskom na ginekološke preglede i Papa-test, te unazad nekoliko godina zaštitom besplatnim cjepivom protiv HPV-a (Humanog papiloma virusa). Na ovaj način se gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može ili spriječiti ili dovoljno rano otkriti. Međutim, ovi programi su učinkoviti jedino ako ih se koristi, a koristit će ih se samo ako se razumiju prednosti – istakla je dr. Kovačević dodajući kako je rak vrata maternice bolest o kojoj uopće ne bi trebali govoriti, jer s današnjim mogućnostima medicine te bolesti ne bi trebalo biti.

-Postoji dovoljno učinkovitih načina i sprječavanja nastanka i ranog otkrivanja te liječenja i nadam se kako će ta bolest doista uskoro postati povijest. Što se treba dogoditi kako bi do toga stvarno došlo? Prvi korak je zaštita djevojčica besplatnim cjepivom protiv HPV-a (Humanog papiloma virusa) koje se provodi i kod nas u županiji, odgovorno spolno ponašanje među mladima, te redoviti odlazak na ginekološke preglede i Papa-test. Na ovaj način se gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može ili spriječiti ili dovoljno rano otkriti. Međutim, ovi programi su učinkoviti jedino ako ih se koristi, a koristit će ih se samo ako se razumiju prednosti tih zaštita – zaključila je dr. Jasmina Kovačević.

Prim. dr. sc. Nikola Gotovac, tajnik Lige zahvalio se obitelji Mihe Palameta kao donatorima koji već četiri godine doniraju mimoze koje u Požegu dolaze s otoka Šipana, a ove godine donaciju mimoza dobili su i iz Rovinja.

0 Comment