“Dan narcisa”: Rezultati ranog otkrivanja raka dojke u Požeško-slavonskoj županiji vrijedni su ponosa /FOTO/

Tradicionalno Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske žiupanije, Županijska podružnica Liga protiv raka i Klub žena operiranih na dojci Požega, obilježava „Dan narcisa“ u sklopu koje se javnozdravstvene akcije dijele edukativne brošure i prodaju donirani cvjetovi narcisa. Prikupljena sredstva usmjeravaju se za pomoć pri ranom otkrivanju raka dojke, te za pomoć ženama oboljelima od raka dojke.

U dosadašnjim akcijama i prikupljenim sredstvima, koja su iz godine u godinu sve veća, učinjeno je puno za podizanje opće razine svijesti o vodećem uzroku smrti od karcinoma kod žena te se pomagalo organizirati prijevoz ženama kako bi obavile preventivnu mamografiju.

Iza Požežana je desetljeće obilježavanja Dana narcisa, a postignuti rezultati su vrijedni ponosa, kaže nam voditeljica Službe za javno zdravstvo i predsjednica Županijske lige protiv raka dr. Jasmina Kovačević.

-Vezano uz Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, naša županija je i dalje pri samom vrhu, treća smo županija po odazivu i to na oko 70 posto. Stoga možemo reći kako je najveći broj naših žena osviješten i odaziva se programima. No, svake godine i dalje imamo 50-tak novooboljelih žena te oko 20 žena koje umiru od ove dijagnoze. Želimo da žene ne umiru od raka dojke, već ako baš mora s rakom dojke, onda u nekoj vrlo poznoj dobi, a to se danas može postići – rekla je dr. Kovačević dodajući kako je ponosna i na pet desetljeća rada Lige.

-Osim što okupljamo i pozivamo sve oboljele i novooboljele i članove njihovih obitelji da nam se pridruže, okupljamo i cijeli niz zdravstvenih profesionalaca, liječnika i medicinskih sestara, koji su uključeni u cijeli proces – od promicanja zdravlja, sve do liječenja rehabilitacije i određivanja dijagnoze. Svi oni se intenzivno bave ovim područjem i surađuju s nama, a svi novooboljeli mogu nam se javiti i saznati sve potrebne informacije kako bi im novonastalo stanje bilo što lakše. Uz to, pozivamo sve koji žele podijeliti svoju priču od dijagnoze do izlječenja da nam se jave jer namjeravamo tiekom ove godine objaviti brošuru koja će biti namijenjena novooboljelima pa će takva iskustva biti dragocjena – zaključila je dr. Jasmina Kovačević.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment