Čuva li Andrej Plenković požeške kadrove za nadolazeće izbore za zastupnike Europskog parlamenta?

U sjeni visoke politike na državnoj razini, koja je nažalost opterećena različitim igrama, aferama, frakcijskim borbama i stranačkim prepucavanjima, male sredine kao što je požeška ostaju po strani.

No to ne znači da se u takvim sredinama ništa ne događa jer mnogi ovisni o politici i koji su u njoj ambiciozni, a njih ne manjka u ovom kraju, imaju svoje adute, planove i očekivanja. Zbog toga ne prežu ni od aktivnosti kako bi što više politički profitirali i izdigli se barem jedno koplje iznad svojih konkurenata.

Razloga za takvu borbu uvijek ima pogotovo u predizborno vrijeme, a to je i ove godine, tako da se sve još više više potencira i podgrijava.

Kako smo saznali u Hrvatskom saboru navodno trebalo je biti upražnjeno jedno mjesto saborskog zastupnika i to baš iz ovdašnje slavonske izborne jedinice. Saborsku fotelju želi već duže vremena napustiti aktualni gradonačelnik Županje Davor Miličević, ali mu ta njegova želja nikako da urodi plodom. Njegovim odlaskom moguće je da u saborsku fotelju jedino zasjednu, aktualni gradonačelnik Požege Darko Puljašić, aktualna gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i Dražen Milinković, direktor Vinkovačkog vodovoda. Naime oni su bili na listama za Sabor na zadnjim izborima pa je jedino i moguće da netko od njih troje sjedne u saborsku fotelju. Dražen Milinković nema pretjerano želju preseliti se odnosno boraviti u Zagrebu i obnašati dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru, a i otegotna mu je okolnost jer je protiv njega pokrenut kazneni postupak kojoi je u tijeku. Želja je i požeškog gradonačelnika Darka Puljašića biti zastupnikom u Hrvatskom saboru, ali i njemu prema svemu sudeći potvrđene istražne radnje koje se vode protiv njega stvaraju probleme u toj namjeri. Gradonačelnica Pleternice nema nikakvih repova iza sebe jedino je možda njoj otegotna okolnost što bi iz Pleternice sjedila dva zastupnika u Hrvatskom saboru. E sad što će odlučiti središnjica HDZ-a teško je za pretpostaviti, a na naš upit još uvijek nismo dobili odgovor. Bilo kako bilo neki imaju velike apetite sjesti u saborsku fotelju, a hoće li im to poći za rukom ostaje nam za vidjeti.

Naši dobro obaviješteni izvori iz stranačkog vrha nam tvrde da nitko iz ovog kraja neće dospjeti do saborske vijećnice u ovom mandatu. Ili će u saborskim klupama ostati Davor Miličević ili će novi saborski zastupnik stići iz grada na Bosutu tj. Vinkovaca!

Politički analitičari se sada pitaju zbog čega tu nema mjesta za požeške kadrove kad je općepoznato da od početka rada ove Vlade odavde nitko nije zauzeo neku značajniju poziciju u državnom vrhu izuzimajući Pakračanina Davora Hušku u Ministarstvu regionalnog razvoja i Jakšićanina  Cvjetka Obradovića  u resoru unutaranjih poslova.

Možda je opravdanje da premijer i predsjednik vladajućeg HDZ-a Andrej Plenković čuva požeške kadrove za predstojeće izbore zastupnika u europskom parlamentu što znači da se nekome smiješi fotelja u Bruxellesu.

Kako vidimo jedna stranka već je predložila ljude za listu. Ostaje nam pričekati da to uskoro učini i HDZ nakon čega ćemo vidjeti imaju li ova nadanja i očekivanja požeških političara utemeljenje ili ne. Živi bili pa vidjeli. 

0 Comment