Brojne aktivnosti Društva arhitektonskih i građevinskih inženjera u znaku šest desetljeća rada

Članovi Društva arhitektonskih i građevinskih inžinjera i tehničara iz Požege izabrali su na godišnjoj izbornoj skupštini novo čelništvo. Osim toga na tom su skupu raspravljali su o onome što su radili tijekom prošle i što planiraju u ovoj godini. Društvo je osnovano daleke 1959. godine pa će tako  glavne aktivnosti biti usmjerene u obilježavanje jubileja 60 godina postojanja i rada.

 Kratko i sadržajno o aktivnostima i planovima Udruge je govorio predsjednik  Zoran Fumić. On je izlaganje proširio na aktivnosti u protekle četiri godine koliko je trajao njegov mandat. Rad društva se odvijao kroz redovne sastanke predsjedništva, druženja, predavanja i eskurzija. Požežani su sudjelovali u radu seminara o zelenoj gradnji u oraganizaciji republičke udruge. Tema je bila „Zašto graditi zeleno?“ s ciljem da se obrazlože razlozi gradnje uz upotrebu novih i ekolški prihvatljivih građevinskih materijala. Uz dosta napora i uz pomoć slavonsko brodske Udruge organiziran je vrlo zanimljiv obilazak sajama BAU u Munchenu. Cilj puta je bio upoznavanja sa najsuvremenijim pristupom građenju te najnoviji građevinski materijali. Tako su u Munchenu posjetili izuzetno suvremeno građenu crkvu Herz Jesus. Uz put je bio organiziran i posjet Salzburgu . Članovi su se i stručno osposobljavali na nekoliko skupova u Hrvatskoj. Između ostalog, Požežani su sudjelovali u radu na seminaru koji je u organizirale kolege iz Slavonskog Broda na temom „Aktualna građevno-tehnička regulativa“. Kroz stručna predavanja predstavilo se i nekoliko požeških tvrtki, između ostalih Magma i Elpos.

U programu rada na prvom mjestu su pripreme za obilježavanje jubileja. Pratit će se stručni skupovi i događanja vezanih uz građevinarstvo u Hrvatskoj i inozemstvu, a razmišlja se i o stručnoj eskurziji. Također će članovi Udruge sudjelovati u radu krovne udruge u Zagrebu.

Izabrano je novo predsjedništvo u sastavu Dimitrije Stojković, Tamara Rusović, Matej Šarić, Saša Dodiković i Zoran Fumić, te Nadzorni odbor Marko Novak, Silvija Pranjić i Dragutin Dragojlović. Predsjednik će biti izabran na prvoj sjednici Predsjedništva.

Anto Bekić, ispred požeškog Udruženja energetičara pozdarvio je nazočne i govorio o iskustvima u njihovom radu.

Skupština je iskorištena i za razmjenu informacija o aktualnim pitanjima a posebno o novim rješenjima u Zakonu o građevinarstvu. Tu je dosta teškoća jer je u Zakonu napisano jedno a na terenu se to teško provodi.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment