Berba šipka kod Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Antonije Zelenika u Velikoj, slijedi spravljanje poznatih pekmeza i čaja /FOTO/

UZGAJAJU JOŠ ARONIJU, BAZGU, JABUKE I KUPINE KOJE PRERAĐUJU U DŽEMOVE, PEKMEZE, SOKOVE I DRUGO

Ovih dana na površinama Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Zelenika u Velikoj intenzivno se radi jer se beru plodovi s njihovih ekoloških plantaža. Najveći posao bila je berba šipka kojega su prije desetak godina zasadili na pola hektara.

-Imam zasađenog šipka 1.200 grmova na pola hektara površine. Prošle godine smo ubrali nešto više od tonu šipka. Ove bi se godine količina mogla udvostručiti. Bila je kišna godina pa smo morali više puta tretirati šipak, a to radimo isključivo propolisom jer je to eko uzgoj. Šest puta smo tretirali šipak i uspjeli smo spasiti kvalitetu. Zbog nedostatka radne snage šipak beremo strojno. Drugu godinu beremo šipak strojno. I ove nam godine strojno branje obavlja OPG Bogadi iz Našica koji su dopremili stroj koji se priključuje na traktor, a osim šipka on bere aroniju, kupinu i malinu dakako pod uvjetom da su to grmovi što znači da biljke ne mogu biti na žici – kaže nam Antonija Zelenika kojoj je u ovom pomogao OPG Zorice Tandara, poznate vinarke iz Kutjeva davši traktor s traktoristom Ivanom Jambrečinom!

Veliki je posao prebrati svaki šipak i odvojiti onaj koji nije za daljnju upotrebu. Šipak koristi za proizvodnju čaja te poznatih i slasnih marmelada. Oko 500 kilograma osušit će na prirodan način i samljeti kako bi se koristio za čaj, a ostatak će iskoristiti za spravljanje soka i ekološkog pekmeza izuzetno traženih na tržištu ponajviše Jadrana.

-Dio šipka prodajem i kao poluproizvod tj. masu dijelom kuhanu koju ljudi uzimaju, te sami dokuhaju i spremaju u staklenke – nastavlja Antonija i dodaje da ekološke proizvode prodaje na sajmovima, prodavaonicama zdrave hrane i suvenirnicama!

Šipak sušim tri dana u idealnim uvjetima i kao takvog priprema za čaj. Kada prebere šipak preostale količine idu u hladnjaču na temperaturu -2 stupnja i onda će ga pripremati za proizvodnju marmelade.

-Budući da su ove godine veće količine imam u planu proizvest masu i kao takav proizvod prodavati koji se traži na tržište. Bazirat ću se na tržnice u okolici gdje ću poluproizvod prodavati što traže kupci i onda oni sami dovrše proizvodnju marmelade po svom ukusu – pojašnjava Antonija dodajući kako je to za kupce isplativo.

OPG Zelenika uz proizvodnju šipka uzgaja još aroniju koje imaju 200 grmova. Aronija je također dobro urodila i od nje radi džem i sok. Na svojim površinama ima i 20 stabala bazge od čijih bobica radi džem, stotinu sadnica kupine čiji urod također ide u džem, te 80 stabala jabuka od kojih rade pekmez uz dodatak cimeta itd.

-U lipnju sam spravljala džem od ružinih latica koji je u potpuno rasprodan na Jadranu jer su turistima naši proizvodi izuzetno zanimljivi zbog ekološkog pristupa uzgoju i spravljanja na starinski način – zaključila je Antonija Zelenika koja je tijekom berbe imala pomoć nekoliko susjeda.

0 Comment