Antifašisti su dali suglasnost za premještaj posmrtnih ostataka ratnika sa Starog grada

POŽEGA – Zaključkom gradonačelnika Požege Darka Puljašića, krajem srpnja ove godine, data je suglasnost da se posmrtni ostaci stradalih u Drugom svjetskom ratu iz spomen kosturnice sa lokacije šetališta Stari grad premjeste u zajedničku grobnicu na gradskom groblju u Jagodnjaku u Požegi. Takva odluka donijeta je zbog realizacije projekta uređenja šetališta Stari grad kao značajnog  lokaliteta u turističkoj i kulturnoj ponudi Grada Požege.

Kako smo saznali za  premještaj posmrtnih ostataka sudionika toga rata na groblje u Jagodnjaku suglasnost su dali Ministarstvo hrvatskih branitelja, zatim Udruga antifašističkih boraca i antifašista Požega, te Ministarstvo kulture tj. Uprava za zaštitu kulturne baštine, odnosno Konzervatorski odjel u Požegi.

Nadalje, zaključkom gradonačelnika zadužen je Komunalac Požega d.o.o. za obavljanje radnji premještanja posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata sa šetališta Stari grad na groblje u Jagodnjaku u Požegi.

Prethodnih dana mogla se čuti informacija da se na ovome radi bez suglasnosti i upoznavanja požeških antifašista, no iz svega navedenog proizlazi da to nije tako.

Pored gornjeg zaključka odlukom gradonačelnika izdvojeno iz proračuna 20 tisuća kuna za uređenje grobnice na groblju Jagodnjak radi preseljenja posmrtnih ostataka iz spomen kosturnice što znači da se sve obavlja na dostojanstven i civiliziran način što i zaslužuju ratnici onog vremena, a koliko imamo informacija riječ je uglavnom o makedonskim partizanima koji su na požeškom području poginuli tijekom narodnooslobodilačke borbe.

Foto: Ilustracija

0 Comment