90 GODINA LOVSTVA U GAJU: Lovački savez odlikovao 15 lovaca, a LD „Slavuju“ zlatna plaketa /FOTOGALERIJA/

NA PROSLAVI NASTUPILI ROGISTI, KUD „ZELENI GAJ“ I TAMBURAŠI „LIPA“

GAJ – Mimohodom lovaca kroz selo, svetom misom za umrle članove, izložbom dokumenata i trofeja, te svečanom skupštinom Lovačko društvo „Slavuj“ iz Gaja kraj Lipika proslavilo je 90 godina rada. Uz  jubilej objavljena je monografija „Devet desetljeća LD „Slavuj“ Gaj“ autora Jelenka Topića.

Prvi pisani trag o postojanju društva pronađen je 1928. godine u Glavnom imeniku LD „Slavuj“ u članstvo je primljen Anta Ljepović(1904.) umirovljenik iz Brezina.

-Od osnivanja  do 1963. godine „Slavuj“ obuhvaća sela Gaj, Brekinska,Strižičevac i Toranj, a u tom razdoblju na ovom području još djeluju društva „Srnjak“ u Poljani, koje obuhvaća uz Poljanu još sela Antunovac, Marino Selo i Ribnjaci, te LD „Šljuka“ u Brezinama za naselja Brezine, Bujavica i Lovska – kazao je o povijesti društva  predsjednik Damir Grujić i dodao da je 1945. godine formiran Glavni imenik gdje je evidentirano da su do 1984. godine kroz ovo društvo prošla 172 člana.

Općina Pakrac donijela je 1968. godine odluku o izmjenama granica lovišta kojom je cjelokupno područje tri društva uključila u novo lovište pod nazivom „Slavuj“ koje je dano na upravljanje istoimenom društvu, a u sastav „Slavuja“ uključena su oba susjedna društva. Radnim akcijama počela je 1973. godine izgradnja lovačkog doma, a danas imaju objekte za sve svoje lovne grupe.

-Domovinski rat je nažalost odnio i žrtve iz redova našeg društva. U ljeto 1991. godine ubijen Petar Bec iz Tornja, a zimi iste godine Viktor Miler stradao je nagazivši na minu- nastavio je D. Grujić i dodao da su uspostavom Požeško-slavonske županije formirana 1995. godine nove granica lovišta, a uz ovaj jubilej više od 60 članova obnovili su gospodarske objekte.15202015.015..152015.8.

Lovci su ovdje dali veliki doprinos kroz desetljeća za boljitak lovstva i svoga društva jer je evidentno da je lovstvo značajna gospodarska djelatnost, te predstavlja veliku  vrijednost kao sportska disciplina i ima sociološku važnost.

Svetu misu predvodio je župnik Stjepan Škvorc, a u programu su nastupili folkloraši KUD „Zeleni Gaj“, rogisti LD „Fazan“ iz Krapinskih Toplica i ovdašnji tamburaši „Lipa“.

-Lovci su dobro organizirani, dali su veliki doprinos razvoju ovog kraja,a prvi su se uključili u obranu – kazao je u pozdravnoj riječi gradonačelnik Lipika Vinko Kasana. Jubilej je čestitao i Branko Bertelović izaslanik Hrvatskog lovačkog saveza i predsjednik saveza ove županije uručivši „Slavuju“ zlatnu plaketu, te darove.

-Malo je društava sa ovakvom tradicijom, a objavom monografije to ste zabilježili za buduće naraštaje- kazao je Željko Obradović, izaslanik požeško-slavonskog župana.

Petar Kovač, Ivan Molnar i Vlado Milas(posmrtno) odlikovani su odličjem 1. reda Hrvatskog lovačkog saveza, zatim Vjekoslav Petrović, Željko Đaić i Zvonimir Tomašek 2. reda, te Dragutin Hegna, Krunoslav Opić, Ivan Bujdošik, Igor Miler,Tomislav Strganac, Ivica Nikić,Ivica Stepić, Antun Milas i Milan Jovanović odličjem 3. reda.

Dugogodišnjim lovcima uručene su zahvalnice, te institucijama  za suradnju i potporu kao i poduzetnicima.

/Foto: D. Mirković/

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment