Natjecali se učenici iz samo četiri osnovne škole

POŽEGA – Gradska knjižnica i čitaonica Požega i Aktiv školskih knjižničara Osnovnih škola Požeško-slavonske županije organizatori su 5. Županijskog natjecanja u čitanju naglas za učenike osnovnih škola, u kategorijama nižih i viših razreda. OŠ održale su prije natjecanje na školskoj razini. Na natjecanju su sudjelovale samo četiri škole, OŠ Ivan Goran Kovačić, Velika, OŠ Braće Radića, Pakrac, OŠ Dobriša Cesarić, Požega i OŠ Vilima Korajca, Kaptol.

-Narodna knjižnica Sisak i njihovo knjižničarsko društvo inicijator su ovoga natjecanja, koje se u našoj županiji održava po 5. puta. Moram napomenuti da je prošle godine naša predstavnica Ljubica Marija Nosić iz OŠ Vilima Korajca, Kaptol, pobijedila na državnom natjecanju koje se održalo u Sisku. Čitanje je namijenjeno učenicima od 3. do 8 razreda, a imamo ukupno osam natjecatelja iz četiri škole – istakla je ravnateljica knjižnice Aleksandra Pavlović.  

Cilj ovog natjecanja je popularizacija čitanja i čitanja naglas, unapređivanje čitalačkih sposobnosti učenika i naglašavanje čitanja kao cjeloživotnog načina obrazovanja, poticanje izražavanja i razvijanje motivacijskih sposobnosti. Učenici sami izabiru prozna djela koja čitaju, a predstavljaju u dvije minute to djelo, zašto su ga izabrali, zašto im e to svidjelo, a onda naglas čitaju 3 minute. Ocjenjuje se kreativnost uvoda, jasnoća i razgovijetnost čitanja, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu učenik i sveukupni dojam kojim je učenik ostavio na stručnu komisiju – istakla je ravnateljica knjižnice Aleksandra Pavlović.

Ocjenjivački sud  vodila je mr. knjižničarstva, Ivana Rakonić Leskovar, voditeljica Županijskog stručnog vijeća aktiva knjižničara Požeško-slavonske županije koja je nakon natjecanja objavila rezultate, a pobjednici idu na državno natjecanje u Sisak koje se održava krajem studenog ove godine. Sljedeći učenici su pobjednici u svojim kategorijama:

Mlađa kategorija (3.- 5. razred) –

  1. mjesto – Tara Matijević, 4. a., OŠ Dobriša Cesarić, Požega, čitala iz knjige – „Morski dnevnik Pauline P“ 
  2. mjesto – Emanuela Grgić, 4. r., OŠ I. G. Kovačić, Velika, knjiga – „Tajni leksikon“
  3. mjesto – Mislav Balešić, 4. r., OŠ Braće Radića Pakrac, knjiga „Mali milijarder“

Starija kategorija (6.- 8. razred) –

  1. mjesto – Petra Čuljak, 8. b., OŠ Dobriša Cesarić, Požega, čitala iz knjige „Bilješke jedne gimnazijalke“
  2. mjesto – Marta Matoković, 7. b., OŠ Vilima Korajca, Kaptol, knjiga „Djevojčica iz Afganistana“
  3. mjesto – Tara Čelec, 6. r., OŠ Braće Radića, Pakrac, knjiga „Pobuna Pauline P“. (AGM Kruna)
0 Comment