27 godina poslije: U Vidovcima se okupili pripadnici slavnog 63. bataljuna ZNG

VIDOVCI – 27. godina je prošlo od osnutka 63. samostalnog bataljuna ZNG. Na mjestu osnutka, na stadionu NK Dinamo u Vidovcima danas su se ponovno okupili dionici tog povijesnog događaja.

Predstavnici Udruge ratnih veterana položili su tom prigodom vijence i zapalili svijeće u spomen na 35 poginulih pripadnika bataljuna, ali i na sve branitelje koji su položili svoje živote za slobodu Hrvatske.

Podsjetimo, prvi pripadnici 63.samostalnog bataljuna Zbora narodne garde okupili su se na stadionu u Vidovcima 7.lipnja 1991.godine. Tamo im je mjesec dana bila ujedno i baza za obuku, a zapovjednik im je bio Miljenko Crnjac.

Nakon osnutka 123. brigade, u jesen 1991. godine, pripadnici 63. bataljuna postaju dio te brigade u sklopu 1. bojne. Kroz postrojbu je prošlo više od 600 branitelja koji su sudjelovali u svim akcijama Hrvatske vojske, od Vukovara pa do Bljeska i Oluje.

Sudionike svečanosti u Vidovcima, započete nakon polaganja vijenaca na spomenik poginulim braniteljima Požeštine na Trgu 123. brigade u Požegi, pozdravio je umirovljeni satnik Dragan Valenta, novoizabrani predsjednik Udruge veterana 63. samostalnog bataljuna kojega su branitelji očigledno dobro prihvatili na toj funkciji što pokazuje i odaziv na proslavu. Umirovljeni bojnik Mario Kalan podsjetio je na stvaranje i ratni put ove postrojbe iz koje je stvorena legendarna 123. brigada.

-Ovdje je narod dobro znao što i kako treba učiniti, a mi moramo omogućiti da naša djeca i svi ostali žive bolje u Hrvatskoj za koju ste se borili- istakao je u ovoj prigodi gradonačelnik Požege Darko Puljašić s kojim  su bili njegovi zamjenici Mario Pilon i Ferdinand Troha. Još su nazočili brigadir Niko Jurilj izaslanik ministra obrane i Glavnog stožera oružanih snaga RH, predstavnici Vojarne 123. brigade, policije, te načelnici veličke i kaptolčke općine Vlado Boban i Mile Pavičić, zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić i drugi.

-Čast je danas biti ovdje na proslavi ovog značajnog događaja. Hrvatska mladost je dala krv za slobodu jer su temelji države stvoreni u ratu, a naša je obaveza da samo kažemo istinu o tim zbivanjima-kazao je župan Alojz Tomašević.

Umirovljeni general Zvonko Peternel kao izaslanik ministra hrvatskih branitelja je  rekao da su branitelji ostavili svoje domove, te hrabro, junački i odlučno krenuli u obranu domovine.

Svi ovi uglednici zajedno sa pripadajućim izaslanstvima položili su vijence, te još izaslanstva Koordinacije udruga iz Domovinskog rata, Mjesnog odbora Vidovci-Dervišaga i NK Dinamo.

Zbog kišnog vremena izostao je nogometni turnir braniteljskih udruga, a druženje sudionika proslave i veterana potrajalo je u društvenim prostorijama NK Dinamo do večernjih sati.

 

27. OBLJETNICA OSNUTKA 63. SAMOSTALNOG BATALJUNA ZNG:

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment