Slavljenički koncert 11.veljače za 40. godina predanog rada i ljubavi prema tradiciji

PLETERNICA – U povodu obilježavanja 40. godina postojanja, KUD Orljava Pleternica pripremio je kao poklon svojim sumještanima i gostima slavljenički koncert koji će se održati 11. veljače u školskoj sportskoj dvorani s početkom u 18,00 sati. Bit će to prikaz četiri desetljeća dugog predanog rada posvećenog očuvanju tradicije, najavljeno je na danas održanoj konferenciji za novinare na kojoj su govorili bivša ponosna članica KUD-a gradonačelnica Antonija Jozić, predsjednik KUD-a Goran Kovačević i voditeljica Vesna Valentić – Berač.

Puna četiri desetljeća postojanja razlog su za ponos, ali i za pravo slavlje na koje su pozvani svi ljubitelji tradicije i običaja. Jer, u te dane utkani su velika ljubav, entuzijazam i predanost i valja to cijeniti i na pravi način pokazati, rekli su pleternički domaćini.

-KUD Orljava proslavio je prošle godine 40. obljetnicu, bila je to godina u kojoj je Grad Pleternica dao svom kulturno-umjetničkom društvu i Godišnju nagradu za tu visoku obljetnicu, no došli smo do zajedničkog zaključka kako je ta visoka obljetnica i odličan povod za jedan cjelovečernji koncert za građane Pleternice, sve svoje stare članove i simpatizere te sve koji vole tradiciju i kulturu – pojasnila je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, koja je i sama, kako ističe, dugi niz godina bila ponosna članica društva te prošla mnoge pozornice diljem Lijepe naše i inozemstva.

A sve je počelo sada već daleke 1977. godine kada je nekoliko entuzijasta, tamburaša i pjevača došlo na ideju da osnuju Kulturno-umjetničko društvo, kaže predsjednik Goran Kovačević.

-U tih 40 godina, kroz društvo je prošlo preko dvije tisuće članova, od djece, odraslih, tamburaša, plesača do onih koji su podupirali rad kroz pomoći i donacije. Član sam već 23 godine, vrlo sam ponosan kao i drugi naši članovi jer živimo za tu ideju, za Pleternicu i njene običaje. Prošli smo kroz cijelu Hrvatsku, ali i sve zemlje u okruženju – u većini dijelova Europe smo bili. Zaista se imamo čime pohvaliti, a uvjeren sam kako smo u svim nastupima kvalitetno i lijepo prezentirali našu paorsku nošnju, našu pjesmu, ples ali i našu Pleternicu – rekao je predsjednik Kovačević.

Obljetnicu su krenuli proslavljati još s LIDAS-om, a kruna proslave bit će upravo najavljeni cjelovečernji koncert.

-To je obol našeg dugogodišnjeg rada, ali želimo i prikazati još neke stvari koje do sada nismo prikazali.Pozvali smo i Hrvatski gajdaški orkestar i gospodina Stjepana Večkovića iz Zagreba. Oni su jedini takav orkestar u Hrvatskoj i vjerujem kako će doista uveličati našu proslavu,” rekao je Kovačević. KUD Orljava trenutno broji oko 60 članova svih uzrasta koji će dati svoj doprinos u slavljeničkoj večeri, najavila je voditeljica Vesna Valentić – Berač.

-Pokušat ćemo predstaviti folklornu baštinu cijele Hrvatske. Naime, osim što nastojimo očuvati folklornu baštinu svog kraja, paorije, nastojimo proširiti vidike te na pozive za gostovanja odgovoriti proširenjem repertoara u smislu koreografiranog folklora. Stoga ćemo se, osim pjesmama i plesovima Požeške kotline predstaviti i Pastirskim običajima ovog kraja ali i pjesmama i plesovima Posavine, Međimurja i Korduna. Nastojimo proširiti svoj repertoar i tako možda prizvati i neke nove članove koje i ovom prilikom pozivamo – rekla je voditeljica Vesna Valentić – Berač.

Uz koncert, predstavit će se i prigodnim izložbom članice sekcije “Snašine rukotvorine”, a sve zajedno jamči jednu lijepu folklornu večer na koju su pozvani svi ljubitelji tradicije, običaja, skladnog zvuka i pokreta jer – ulaz je slobodan!

0 Comment