Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Učenici Poljoprivredno-prehrambene škole na radionici „Snimi film mobitelom“

PRIJE 6 GODINA
TEKST: A.P.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Učenici Poljoprivredno-prehrambene škole na radionici „Snimi film mobitelom“ Požega.eu | Učenici Poljoprivredno-prehrambene škole na radionici „Snimi film mobitelom“

PRIJE 6 GODINA
TEKST: A.P.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED





POŽEGA - Poljoprivredno-prehrambena škola prijavila se na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja "Ruksak (pun) kulture" u srpnju 2017. godine, te je odabrana za provođenje projekta.

Projekt Ruksak (pun) kulture - umjetnost i kultura u vrtiću i školi ( razdoblje 2015.-2020. godine), dio je nacionalnog dopunskog programa podrške u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, a vezano uz umjetnost i kulturu, koji će u hrvatskim vrtićima i školama provoditi stručnjaci - književnici, likovni i kazališni, glazbeni i plesni umjetnici kojim će omogućiti djeci i mladima upoznavanje s umjetničkim i kulturnim djelima izričajem visoke kvalitete i profesionalnih standarda, pokrivajući “široko područje".





Škola je dobila radionicu iz područja vizualne umjetnosti s nazivom: Snimi film mobitelom koja je namijenjena učenicima srednjih i viših razreda osnovnih škola te je njen osnovni cilj u jednome danu snimiti filmove uređajem koji svi učenici posjeduju.

Izvođači radionice su Matija Drniković, student druge godine diplomskog studija audiovizualne i multimedijske produkcije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu koji honorarno radi u Nukleus filmu kao junior producent i asistent produkcije i Lana Kosovac, voditeljica Filmske škole Kinokluba Zagreb na kojoj predaje pisanje scenarija i filmsku režiju, a završila je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti i magistrirala filmsku i TV režiju igranog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu





- Učenici koriste vlastite mobitele za snimanje filmova i mobitele mentora, u slučaju da netko ne posjeduje mobitel, svakako ćemo mu ga kao organizatori osigurati. Kako će učenici većinu praktičnih vježbi raditi grupno, dovoljno je u načelu svega nekoliko pametnih telefona za održavanje radionice – istaknula je Lana Kosovac dodavši kako će u uvodnom dijelu polaznicima prezentirati program same radionice te će gledati i analizirati kratke filmove snimljene mobitelom koji su zapaženi na svjetskoj razini.

- Pritom ćemo objasniti filmske pojmove, režijske i montažne postupke, elemente filmske gramatike i priče te ćemo zajedno s polaznicima nastojati pronaći klasična filmska obilježja unutar ove moderne i naizgled banalne forme. Cilj je, dakako, pokazati kako je sva filmska obilježja moguće naći u filmovima snimljenima pametnim uređajima te kako se i takvi uratci mogu zvati filmom u punom smislu te riječi – dodaje Kosovac.





- Teorijski se prolaze sve produkcijske faze nastanka filma te se učenici upoznaju s filmskim zanimanjima. Uspoređuju se konvencionalne metode nastanka filmova s onima snimanima mobitelima. Učenici u grupama snimaju jednostavne filmove koje su netom prije osmislili. Cijeli se proces izvodi pod pažljivim mentorstvom, a potom se prolaze osnove teorije montiranja filmova te se prikazuje praktična primjena jednostavnijih programa za montažu – objasnio je Matija Drniković.





Djeca, mladi, odgajatelji, učitelji i nastavnici moći će i nakon ove radionice nastaviti razvijati te snimati kratke filmove. Filmovi snimani mobitelom mogu poslužiti kao odlična nadopuna mnogim sadržajima predmeta, a učenici bi s novim stečenim znanjima i promišljanjima o snimanju filmova mogli za zadaću dobiti, primjerice, da snime film o nekom liku iz lektirnog romana ili o nekoj prirodnoj fascinaciji za predmet biologije. Po završetku radionice bit će moguće primijeniti audiovizualno promišljanje stečenih znanja što će učenicima omogućiti zanimljiviji, praktičniji i aktualniji način savladavanja cjelina iz školskih predmeta. U konačnici, učenici će osvijestiti da im mobitel kojeg svakodnevno koriste, služi za mnogo više toga od onoga što su prije mislili.



Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.