Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Zaklada Požeške biskupije stipendirat će 105 učenika i studenata i izdvojiti više od 750 tisuća kuna /FOTO/

PRIJE 7 GODINA
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Zaklada Požeške biskupije stipendirat će 105 učenika i studenata i izdvojiti više od 750 tisuća kuna /FOTO/ Požega.eu | Zaklada Požeške biskupije stipendirat će 105 učenika i studenata i izdvojiti više od 750 tisuća kuna /FOTO/

PRIJE 7 GODINA
TEKST: D.K.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED





POŽEGA - Kako je to već uobičajeno od 2006. godine o svetkovini Sv. Lovre, 10. kolovoza, zaštitnika Požeške biskupije i njezina Caritasa, požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević otvorio je i ove godine natječaj za stipendije Zaklade Požeške biskupije, za pomoć učenicima i studentima u idućoj školskoj i akademskoj godini 2017./2018. Na natječaj su mogli konkurirati i prijaviti se učenici i studenti s prebivalištem na području Požeške biskupije.

Uz blagdan sv. Terezije Avilske, zaštitnice požeške katedrale, koji se slavi 15.listopada, uručene su stipendije Požeške biskupije. Za školsku i akademsku godinu 2017./2018. stipendije je dobilo 105 učenika, odnosno studenata. Prije svega oni koji dolaze iz obitelji s više djece i slabijeg imovinskog stanja kojima je pomoć doista potrebita.





-Mi od 2006. godine nastojimo organizirano pomagati učenicima i studentima. I prije te 2006. godine bio je organiziran sustav po kojem smo to činili. Nastojimo svake godine putem Zaklade doći do svih onih učenika i studenata s područja Požeške biskupije koji su u težim gospodarskim situacijama i kojima želimo pomoći u okvirima naše mogućnosti. međutim i izvan djelovanja zaklade mi također nastojimo pomagati mladima. Tako je između ovih 105 učenika i studenata koji će za ovu školsku godinu primiti stipendije putem zaklade naša pomoć bila i uz Veliku Gospu kada smo određenim učenicima i studentima dali određeni iznos za početak školske godine. dakle i ta je pomoć uložena za učenike i studente. Pored toga postoji još jedan način koji je posebno na srcu a odnosi se na pomanje mladima. To su naše škole. Uz to što ulažemo u škole da omogućimo učenicima onu razinu standarda koju traži obrazovni sustav, mi nastojimo onima koji su siromašniji darovati za prehranu i putovanje ali organizirati produženi boravak u školi i sve drugo što je potrebno - istakao je msgr. dr. Antun Škvorčević, požeški biskup.

Kriterij u dodjeljivanju stipendija prvenstveno je socijalni ali ima i onoga drugoga što se uzima u obzir pri dodjeljivanju stipendija.





-Nije jednostavno funkcionirati i raditi sve po socijalnom kriteriju. Imamo obitelji koje imaju gledano na prihode ne stoje loše. Međutim imaju takve situacije, bilo zbog kredita kojeg ne mogu otplaćivati ili nekih drugih razloga u kojima i takvima nastojimo pomoći - dodaje biskup Škvorčević.

Ove godine izdvojeno je iz sredstava Požeške biskupije više od 750 tisuća kuna za one koji su tražili pomoć preko Zaklade za stipendiranje. Za pomoć učenicima i studentima kroz školsku i akademsku godinu izdvajaju se znatno veća sredstva koji iznos doseže 1,5 milijuna kuna.





Zaklada Požeške biskupije ne uspijeva dobiti značajnija sredstva iz drugih izvora. Većina sredstava koja se odobre za pomoć učenicima i studentima iz izvora je same Požeške biskupije i njenog proračuna.

Ravnatelj Biskupijskog Caritasa i Zaklade vlč. Ivan Popić pojasnio je sve potrebito o dodjeli i načinu isplate stipendija nakon čega je svaki stipendist potpisao ugovor u kojem su sva prava i obveze definirane.

/Foto: Marko Krstanović/





Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.